Hlavní obsah

Pašeráci profesionálně položili na dně řeky vodkovod

– Biškek

Pašeráci ilegálně přečerpávali nejen naftu, ale i vodku hadicí přes hranici z Kazachstánu do Kyrgyzstánu. „Vodkovod” byl profesionálně položen na dně řeky Ču v nepřístupném pohoří Ťan-šan, informovala agentura DPA, podle níž šlo o výnosný obchod.

Foto: Reuters

Jedno z kazašských ropných polí v Kaspickém moři

Článek

Kriminálníci pumpovali vysokoprocentní alkohol do sousední země celé měsíce. Celníci na jejich metodu přišli náhodou při rutinní kontrole, když narazili na 400 metrů dlouhý produktovod. Dvacet centimetrů tlustá hadice s několika ventily byla položena na dně řeky Ču, několik kilometrů od hraničního přechodu mezi oběma postsovětskými republikami v obtížně přístupné oblasti v pohoří Ťan-šan.

„Domníváme se, že tudy byly pašovány tisíce litrů alkoholu, zvláště vodky,” řekl mluvčí kyrgyzské policie, která po pachatelích stále pátrá. Kazachstán má rozvinutý ropný průmysl a také patří mezi největší světové producenty obilí, díky čemuž je tam alkohol levný ve srovnání s okolními zeměmi.

Na policejních fotografiích zveřejněných na internetu je vidět černá hadice čouhající z bujného houští.

V lednu pohraničníci na řece Ču objevili zhruba 400 metrů dlouhý ilegální produktovod, jímž pašeráci do Kyrgyzstánu dodávali naftu.

Reklama

Výběr článků

Načítám