Hlavní obsah

Otrávili Stalina? Exhumujte tělo, žádá diktátorův pravnuk

Právo, ama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Exhumaci těla Josifa Stalina, bývalého sovětského vůdce, požaduje jeho pravnuk Selim Bensaad (50). Potomek Jakova Džugašviliho, Stalinova staršího syna, jenž byl v roce 1941 v Německu zajat a později zahynul v koncentračním táboře, vzkázal prostřednictvím advokátů, že tak chce zjistit pravý důvod smrti svého kontroverzního předka a prověřit hypotézu, že měl být otráven.

Foto: Právo

Josif Stalin

Článek

Stalin podle oficiálních údajů zemřel v březnu 1953 ve své rezidenci poblíž Moskvy na následky krvácení do mozku. Po smrti bylo jeho tělo umístěno v mauzoleu na Rudém náměstí vedle bolševického vůdce Vladimira Lenina.

Po odhalení kultu osobnosti a masových represí tělo v roce 1961 z mauzolea odstranili a pohřbili do hrobu u kremelské zdi.

Více než polovina Rusů považuje Stalina za velkého vůdce

Evropa

Bensaad, který se narodil v Moskvě Stalinově vnučce Galině a Hosinovi Bensaadovi, Alžířanovi, jenž v Rusku studoval, tvrdí, že chce pradědečka pohřbít na moskevském Novoděvičím hřbitově vedle jeho druhé manželky Naděždy Allilujevové. „Taková byla poslední vůle Josifa Stalina,“ citoval portál rbc.ru Stalinova potomka.

Vadim Goržankin, Bensaadův advokát, tvrdí, že není jisté, že u kremelské zdi je pohřben skutečně Stalin. Řada náznaků podle něj svědčí o tom, že se sovětský diktátor stal obětí otravy. S žádostí o exhumaci se Bensaad dříve obrátil na velitele Kremlu, pod jehož správou je hřbitov na Rudém náměstí.

Těla byla v několika vrstvách. Oděsa vydala masový hrob obětí stalinských represí

Zahraniční

Nyní žádá o pomoc s exhumací a znovupohřbením také moskevského patriarchu Kirilla. Podle pravnuka byl Stalin navzdory pronásledování církve hluboce věřící a do konce života se modlil.

Reklama

Výběr článků

Načítám