Hlavní obsah

Omikron se rychle replikuje, ale má méně vážný průběh, potvrzuje studie

Hongkong

Prvotní podezření, že varianta koronaviru omikron je nakažlivější, potvrdila studie z Hongkongu, která současně ukázala, že onemocnění touto variantou má mírnější průběh. O výsledcích výzkumu lékařské fakulty hongkongské univerzity LKS informovala agentura Bloomberg a stanice News 24.

Foto: Loren Elliott, Reuters

Ilustrační foto

Článek

Mutace je mnohem nakažlivější, oproti původnímu kmeni a deltě se v těle replikuje 70krát rychleji. Vysoká šíření omikronu v průduškách byla zjištěna už 24 hodin po nákaze, uvedla studie vedená Michalem Čchan Čchi-wajem. To naznačuje, že by mohla být kratší inkubační doba.

Plicní tkáň ale napadá omikron s desetinovou efektivností, což by mohlo být důvodem „méně závažného průběhu onemocnění“, uvedla studie. Lékař však dodal, že i přesto je nebezpečí ze strany omikronu vysoké. Zdůraznil, že „závažnost průběhu covidu 19 není určena jen mírou replikace viru, ale také reakcí imunitního systému na infekci“.

Šéf WHO: Nebagatelizujte omikron, může zahltit nemocnice

Zahraniční

Nebezpečná je podle Čchana právě vysoká nakažlivost: „Infikování více lidí může vést k více vážným průběhům, i když virus sám může být méně patogenní“. Jde o to, že se jím v absolutních číslech nakazí více lidí. „To ve spojení s našimi nedávnými studiemi, které ukazují, že se varianta omikron může částečně vyhnout imunitní reakci vyvolané vakcínami a předchozími nákazami (původcem covidu-19 z jiných kmenů), naznačuje, že je obecně hrozba varianty omikron velmi vážná,“ dodal vedoucí výzkumu.

Jeho závěry podpořil i David Strain z univerzity v Exeteru, když hodnotil výsledky výzkumu: „Sedmdesátinásobně vyšší rychlost replikace je znepokojivá a vysvětluje zvýšenou přenositelnost viru.“ Podotkl, že to je důvod k obavám: „Jestliže se virus replikuje sedmdesátkrát rychleji, ale infikuje plíce desetkrát pomaleji, pořád je tu sedmkrát vyšší riziko propuknutí nemoci ve srovnáním s předchozími variantami.“

Ve studii je také uvedeno, že experti z hongkongské univerzity izolovali novou variantu viru a zkoumali ji na buňkách plicní tkáně. Porovnávali přitom omikron s deltou a původním kmenem SARS-CoV-2. Novou variantu také poskytly čínskému výrobci vakcín Sinovac, protože zjistili, že ani dvě dávky Coronavacu neposkytují dostatečnou ochranu. Nikdo z 25 lidí neměli dostatečnou hladinu protilátek k neutralizaci nákazy omikronem. U vakcíny Pfizer/BioNTtech mělo tuto hladinu mezi 20 až 24 procenty očkovanými dvěma dávkami.

Jak plní omikron nemocnice? Proti deltě jen třetinově

Svět

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám