Hlavní obsah

Nový Zéland: Turisté musí předat hesla od mobilů

Právo, znk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Novozélandští celníci mohou podle webu stanice Radio New Zealand od prvního října požadovat po cestujících na ostrovy, aby jim předali hesla od mobilů či laptopů. V opačném případě turistům hrozí pokuta až pět tisíc dolarů (110 tisíc korun).

Foto: Profimedia.cz

Mezinárodní letiště v Aucklandu

Článek

Celní zákon, který vstoupil v platnost začátkem týdne, umožňuje celníkům v případě „důvodného podezření z přestupku“ tzv. digitální prohledávání, což pro cestující obnáší povinnost sdělit jim hesla od digitálních zařízení.

„Jde o prohledávání souborů v mobilu, nepůjdeme na cloudové úložiště. Podíváme se na váš mobil v režimu letadlo,“ upřesnil Terry Brown, mluvčí celníků.

Pokud cestující odmítne, může nejen dostat pokutu, ale celníci mu mohou mobil či počítač zabavit a soudně prohledat, upřesnila stanice Radio New Zealand.

Podle Thomase Beaglea, mluvčího Rady pro občanská práva, zákon porušuje právo na soukromí, zatímco „skuteční zločinci“ si uloží data jednoduše on-line. „Byli by blázni, kdyby si je nechávali v mobilu,“ dodal Beagle.

Reklama

Výběr článků

Načítám