Hlavní obsah

Nigerijský prezident slibuje před volbami rychlou porážku Boko Haram

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Abuja

Nigerijský prezident Goodluck Jonathan před volbami hlavy státu, které jsou naplánované na 28. března, řekl, že doufá, že se do měsíce podaří osvobodit oblasti, držené radikálním islamistickým hnutím Boko Haram. Při společné ofenzívě nigerijských, čadských a kamerunských sil se v posledních týdnech podařilo osvobodit deset měst. BBC však prezidentova slova zpochybňuje.

Foto: Reuters

Ženy, které uprchly před Boko Haram.

Článek

„Každý den jsou slabší a slabší,“ řekl BBC Jonathan. Přiznal, že se zpočátku rychlý postup na severovýchodě Nigérie, kde se Boko Haram pokusilo vytvořit chalífát, značně zpomalil.

Nigerijská armáda už osvobodila jedenáct ze čtrnácti oblastí ovládaných radikály. Bojovníky Boko Haram vytlačila z Chiboku, odkud loni radikálové unesli na 250 dívek, Bagu na březích Čadského jezera, i Dikwu, Bamu, Madagali a Banki. Vzbouřenci už drží jen města Kala Bage a Gwoza.

Boko Haram ale ve čtvrtek zaútočilo na osvobozenou Ngalu. Podle zpravodaje BBC z Abuje se ale mnozí bojovníci stáhli do pralesa Sambisa a hor Mandara. Další shodili maskáče a vmísili se mezi obyvatele měst. Pochybuje, že by se krizi podařilo vyřešit tak rychle, když Boko Haram obsadilo tak rozsáhlá území a zabilo tolik tisícovek lidí.

Jonathanova vláda byla tvrdě kritizována, že se jí nedaří Boko Haram zastavit a neudělala skoro nic pro záchranu unesených dívek. Přispívalo k tomu nedostatečné financování armády. Ta většinou před bojovníky Boko Haram utekla a nechala je řádit.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám