Hlavní obsah

Neočkovaným Singapur už nemíní hradit výdaje za léčbu v nemocnici

Singapur již nebude platit lékařskou péči při onemocnění covidem za lidi, kteří se „z vlastní vůle“ nenechali očkovat. Vláda „začne účtovat poplatky za covid-19 pacientům, kteří nejsou očkováni z vlastního rozhodnutí“, od 8. prosince. Podle listu The Washington Post by ale nemocniční účty mnoha neočkovaných mělo pokrýt jejich zdravotní pojištění.

Foto: Vitali Timkiv, ČTK/AP

Ilustrační foto.

Článek

Rozhodnutí padlo podle listu The Guardian v době, kdy se tento ostrovní stát obývaný převážně Číňany potýká s nárůstem počtu nákaz.

Úřady svůj krok hájí tím, že neočkovaní pacienti „tvoří značnou většinu těch, kdo vyžadují intenzivní lůžkovou péči, a tak neúměrně přispívají k zatížení“ zdravotnických zdrojů.

Vláda zatím hradí výlohy za léčbu covidu v plné výši všem Singapurcům i lidem s trvalým pobytem a držitelům dlouhodobých víz.

Singapur patří k zemím s nejvyšší mírou proočkovanosti na světě. Plně je tam očkováno 85 procent lidí, kteří mají na vakcínu nárok. Přesto počet nákaz roste poté, co vláda upustila od politiky nulové tolerance vůči pandemii, což si vyžadovalo uzávěry a karantény.

Reklama

Výběr článků

Načítám