Hlavní obsah

Na letišti v Dillí uniklo menší množství radioaktivní látky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Dillí

Na mezinárodním letišti v indické metropoli Dillí byl v pátek zaznamenán únik menšího množství radioaktivní látky. Jednalo se o jód 131, který se používá ve zdravotnictví. Látka se dostala do okolí při vykládání letadla společnosti Turkish Airlines. Představitelé indické vlády a zástupci letiště podle agentury Reuters uvedli, že únik se podařilo brzy dostat pod kontrolu. Nikdo z cestujících na letišti prý nebyl vystaven nebezpečné hladině radioaktivity.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Únik radioaktivního jódu byl zjištěn při vykládání zásilky s radiofarmaky z Turecka, v níž bylo nalezeno deset poškozených krabic s materiálem určeným pro jednu ze soukromých nemocnic v indické metropoli.

„Radioaktivní únik byl zaznamenán v lékařské zásilce,” sdělil agentuře Reuters nejmenovaný zdroj z dillíského letiště. „Pohotovostní služby únik zastavily a místo uzavřely," dodal.

Indický ministr vnitra Rádžnát Singh oznámil, že na letiště byli okamžitě vysláni experti z oboru jaderné energetiky. Dva pracovníci, kteří s jaderným materiálem přišli do styku, byli převezeni do nemocnice.

Radioaktivní izotop jódu 131 se ve formě jodidu sodného používá v nukleární medicíně k léčení rakoviny či poruch činnosti štítné žlázy. Jde o radioaktivní látku, s níž se musí zacházet s maximální opatrností, aby se minimalizovalo neúmyslné vystavení zdravotníků a pacientů radioaktivitě.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám