Hlavní obsah

Na internetu se objevilo video s unesenými egyptskými policisty

– Káhira

Na internetu se objevila videonahrávka se sedmi členy egyptských bezpečnostních sil, které na severu Sinajského poloostrova ve čtvrtek unesli neznámí ozbrojenci. Unesení policisté a členové pohraniční stráže jsou na ní zachyceni s rukama spoutanýma za zády a s páskami přes oči. Egyptskou vládu prosí, aby přistoupila na požadavky únosců, aby se mohli dostat na svobodu, informovala agentura AP.

Foto: Asmaa Waguih, Reuters

Egyptská policie před katedrálou koptských křesťanů v Káhiře. Ilustrační foto

Článek

Rukojmí v nahrávce mimo jiné tvrdí, že byli mučeni. Jeden z mužů přitom žádá egyptského prezidenta Muhammada Mursího a ministra obrany a žádá je, aby výměnou za jejich osvobození propustili z věznic zadržované bojovníky ze Sinajského poloostrova.

Podle nejmenovaného bezpečnostního činitele jsou na videu skutečně pohřešovaní policisté a vojáci.

Egyptští činitelé se s únosci sedmi členů bezpečnostních sil již dříve spojili prostřednictvím vyjednávačů. Islamistický prezident Mursí ale v dnešním prohlášení uvedl, že na dialog s únosci není šance.

Radikální islamistické skupiny na severu Sinaje využily zhroucení státní moci po svržení bývalého prezidenta Husního Mubaraka v roce 2011 k prudkému zintenzivnění svých aktivit namířených proti egyptským cílům a také k přeshraničním útokům na Izrael.

Čtvrteční incident rozhořčil egyptské policisty, kteří dnes třetím dnem blokovali hraniční přechod Rafáh do pásma Gazy.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám