Hlavní obsah

Na hotel v Somálsku zaútočil německý občan

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Mogadišu

Nedělní sebevražedný atentát na hotel Jazeera Palace v Mogadišu podnikl Němec somálského původu. V pondělí večer to uvedly BBC a DPA s odvoláním na somálského vyšetřovatele. Útočník byl zřejmě jedním z Evropanů, kteří se přidali k hnutí Aš-Šabáb, jež se k útoku na hotel přihlásilo.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Na hotel v Somálsku zaútočil německý občan Video: Reuters

 
Článek

„Neposkytnu vám bližší detaily o útočníkovi, ale naše první vyšetřování naznačuje, že útočník měl dvojí občanství. Zatím není jasné kdy, ale jsme přesvědčeni, že se vrátil z Evropy, přesněji z Německa,“ řekl vyšetřovatel agentuře DPA a dodal: „Více objasníme později.“

Dodal, že se nyní zkoumá DNA útočníka.

Foto: David Ryneš, Mapy.cz

BBC uvedla s odvoláním na vyšetřovatele, že atentátník pocházel z Bonnu a patřil zřejmě k Evropanům, kteří se v nedávné době připojili k Aš-Šabábu.

Německé úřady se zatím k případu nevyjádřily.

Foto: Farah Abdi Warsameh, ČTK/AP

Pohřeb somálského noviánáře Mohameda Abdikarima Moallima Adama

Útok si vyžádal podle pondělních upřesněných údajů 18 mrtvých. Jsou mezi nimi dva somálští novináři – Mohamed Abdilkarim Moalim Adam, který pracoval pro londýnskou televizi Universal, a Abdihakin Mohamed Omar, který byl produkčním somálského rozhlasu. Další somálský novinář byl zraněn při atentátu, při kterém použil útočník náklaďák napěchovaný výbušninami.  [celá zpráva]

Mezi oběťmi je jeden zaměstnanec čínské ambasády, který měl na starost její ostrahu, keňský diplomat a tři zaměstnanci hotelu. Zraněno bylo 35 osob.

Foto: Farah Abdi Warsameh, ČTK/AP

Výbuchem poničený hotel v somálském Mogadišu

V hotelu na cestě k letišti se ubytovávají diplomaté a sídlí v něm i velvyslanectví několika zemí, například Číny, Egypta a Kataru.

V hotelu byl v době atentátu také Ali Khalif Galaid, který stál v čele somálské vlády v letech 2000 až 2001. Řekl, že ho výbuch srazil na zem a spadly na něj balkónové dveře. Přežil prý i útok na nairobské obchodní centrum Westgate, kde milice Šabáb v roce 2013 zabily přes 60 lidí. Tehdy to prý bylo horší, protože ve Westgate se mnoho hodin střílelo ze všech stran, zatímco v hotelu šlo o jediný výbuch.

Hotel Jazeera Palace se stal již třikrát terčem atentátu ze strany Aš-Šabábu.

Reklama

Výběr článků

Načítám