Hlavní obsah

Musíme omezit rostoucí vliv Číny, shodli se představitelé G7 na summitu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Carbis Bay

Omezit rostoucí vliv Číny by měla nová iniciativa ekonomicky silných západních demokracií, které se na jednání skupiny G7 v britském Cornwallu shodly na mimořádně ambiciózním plánu rozvoje infrastruktury v chudých zemích. Své odhodlání utkat se s čínským vlivem chtějí státy skupiny dát najevo také výrazným slibem vakcín proti nemoci covid-19 pro chudé státy.

Foto: Pool, Reuters

Summit G7 v britském Cornwallu

Článek

Joe Biden, pro kterého je summit začátkem první zahraniční cesty ve funkci amerického prezidenta, při dnešních jednáních označil Evropskou unii za silnou organizaci.

Na podnět prezidenta Bidena se lídři dnes dohodli na mimořádně nákladném plánu podpory rozvoje infrastruktury chudých zemí. Agentura Reuters k tomu napsala, že iniciativa Vybudujme spolu lepší svět (B3W - Build Back Better World) je snahou omezit rostoucí vliv Číny a o konkurenci nové Hedvábné stezky, kterou před osmi lety ohlásil čínský prezident Si Ťin-pching. Bližší podrobnosti týkající se fungování zamýšleného plánu a jeho financování ale známy nejsou. Skupina G7 chce mimo to darovat miliardu dávek proticovidových vakcín chudším zemím, aby pomohla zastavit šíření nemoci.

Kanadský premiér Justin Trudeau podle agentury Reuters vyzval k jednotnému přístupu vůči výzvám, které představuje Čína. Účastníci schůzky mluvili o přílivu čínského levného a často dumpigového zboží, potřebě vybudovat stabilní dodavatelské řetězce, které by zajistily vzájemnou podporu demokratický zemí, a také o porušování lidských práv ze strany Pekingu.

USA chtějí na summitu ostatní členy G7 přesvědčit k přijetí konkrétního stanoviska k nucené práci v čínské provincii Sin-ťiang, kde žije menšina muslimských Ujgurů. Podle agentury AP ale zatím ohledně tohoto vyjádření nepanuje shoda.

Biden na summitu G7: EU je neskutečně silná a životem pulzující organizace

Evropa

Prezident USA Biden, který po svém předchůdci Donaldu Trumpovi od nástupu do úřadu obnovuje tradiční americká spojenectví ve světě, dnes při rozhovoru s francouzským prezidentem Emmanuelem Macronem označil Evropskou unii za „silnou a životem pulzující organizaci”. Díky těmto charakteristikám podle něj dokáže reagovat na ekonomické výzvy a je oporou NATO. V pondělí čeká šéfa Bílého domu v Bruselu vrcholná schůzka Severoatlantické aliance, o den později bude Biden jednat se šéfy unijních institucí. Macron na oplátku v jasné narážce na Trumpa ocenil současné směřování USA a vyzdvihl Bidenovu ochotu ke spolupráci.

Macron a předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyenová dnes na okraj summitu apelovali na britského ministerského předsedu Borise Johnsona, aby dodržoval brexitovou dohodu, kterou s EU podepsal. Londýn k nelibosti unie jednostranně odložil slíbené kontroly zboží na trase mezi zbytkem Británie a Severním Irskem, neboť podle Johnsonovy vlády narušují každodenní pohyb zboží.

Johnson na výtky unijních představitelů reagoval v rozhovoru s televizí Sky News, v němž řekl, že Británie udělá „cokoli”, aby v obchodním sporu s EU ochránila svoji územní celistvost. Britský premiér také varoval, že v případě potřeby nebude Británie váhat uplatnit jeden z článků severoirského protokolu, který umožňuje jednostranná ochranná opatření při neočekávaných negativních dopadech zachování jednotného trhu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám