Hlavní obsah

Mrtvých při protestech proti etiopskému premiérovi, nositeli Nobelovy ceny za mír, přibývá

Bilance mrtvých po dvoudenních protestech proti etiopskému premiérovi a letošnímu laureátovi Nobelovy ceny za mír Abyiovi Ahmedovi se zvýšila na 67. S odkazem na vyjádření místního policejního komisaře to uvedla agentura Reuters. Protesty vypukly ve středu v několika městech nejlidnatějšího spolkového státu Oromia kvůli tomu, že policie po Ahmedových poznámkách v parlamentu údajně obklíčila dům oblíbeného opozičního novináře a aktivisty Jawara Mohammeda.

Foto: Mulugeta Ayene, ČTK/AP

Protesty v Addis Abebě proti premiérovi Abyiovi Ahmedovi

Článek

Demonstrace postupně přerostly v širší nepokoje způsobené nespokojeností některých Etiopanů s Ahmedovou vládou a rostoucím etnickým napětím v zemi. Pět ze zabitých jsou policisté, zbytek demonstranti. Zastřeleno bylo 13 lidí, ostatní mrtví podlehli zraněním, která jim způsobilo kamení.

Stovky demonstrantů přišly ve středu v hlavním městě podpořit Mohammeda, jehož dům v noci na středu obklíčili policisté. Den předtím totiž premiér v parlamentu hovořil o zahraničních vlastnících médií, kteří v zemi podle něj podněcují nepokoje a proti nimž je potřeba "přijmout opatření". Mohammed se narodil v Etiopii, ale má americké občanství.

Foto: Mulugeta Ayene, ČTK/AP

Etiopský opoziční novinář a aktivista Jawar Mohammed

Další demonstranti se shromáždili v menších městech po celé zemi. Protestující blokovali silnice, stavěli barikády v ulicích, zapalovali ohně, v nichž někteří pálili premiérovu novou knihu. Policie proti nim zasáhla slzným plynem a ostrou palbou.

Organizace Amnesty International v pátek informovala nejdříve o 16 a následně o 25 mrtvých s tím, že tento počet se ještě může zvýšit. Násilnosti podle ní vypukly ve městě Harar na východě země, Dodola jižně od hlavního města, Ambo západně od metropole i přímo v Addis Abebě. Na sedmi místech v zemi nyní hlídkuje armáda.

Nobelovu cenu míru dostal etiopský premiér

Evropa

Premiér Ahmed zatím násilnosti nekomentoval, ačkoliv jsou pro něj podle expertů politicky citlivé. Ahmed i Mohammed totiž pochází z většinového etnika Oromů a dříve byli spojenci. Mohammed mezi lety 2016 a 2018 vybízel na internetu k protestům a stávkám, které podle Reuters vyvíjely tlak na tehdejší vládu a nakonec loni v únoru vedly k rezignaci Ahmedova předchůdce. Řada mladých Oromů tak považuje Mohammeda za hrdinu, který se nepřímo zasloužil o politické uvolnění, jež po svém nástupu do funkce v dubnu 2018 přinesl Ahmed. Nepokoje však podle některých odborníků mohou naznačovat rozpad populistické voličské základny, kterou byl premiér loni zvolen do funkce.

Ahmedovi odpůrci podle Mohammeda přestali věřit jeho reformnímu programu. Novinář premiéra také obviňuje z centralizace moci, umlčování disentu a věznění politických oponentů, tedy ze stejných praktik, které provozovali jeho předchůdci, proti nimž se Ahmed vymezuje.

Mohammed je zakladatelem mediální společnosti, která v zemi provozuje nezávislý zpravodajský televizní kanál a web.

Reklama

Výběr článků

Načítám