Hlavní obsah

MAAE: Severní Korea obnovuje jaderná zařízení

VÍDEŇ

Severní Korea splnila hrozby a začal obnovovat svoje jaderná zařízení, v jejichž likvidaci pokračovala ještě v létě. Mezinárodní agentura pro atomovou energii (MAAE) oznámila, že z areálu v Jongbjonu byly ve středu odstraněny zbylé pečetě i monitorovací kamery. Důvodem je, že se nedohodla o podobě pomoci a že ji Spojené státy neškrtly z osy zla.

Foto: Nová Čína, Reuters

Komplex v Jongbjonu před likvidací chladící věže

Článek

"V zařízení již nejsou žádné pečetě ani monitorovací vybavení. (KLDR) dále oznámila, že inspektoři MAAE od nynějška nemají do jaderného komplexu přístup," shrnula situaci po zasedání Rady guvernérů MAAE ve Vídni její mluvčí Melissa Flemingová.

"Severní Korea rovněž informovala inspektory MAAE o tom, že plánuje do týdne vrátit do komplexu jaderný materiál," dodala. Ještě doplnila, že odstranění pečetí bylo ukončeno ve středu.

USA naléhají na Pchjongjang

Podobný krok začal v roce 2002 krizi okolo severokorejského jaderného programu.

Spojené státy vyjádřily „velké zklamání“ z kroku Pchjongjangu. „Důrazně naléháme na Sever, aby znovu zvážil tyto kroky a hned se vrátil k dohodnutým závazkům z šestistranné dohody,“ uvedl mluvčí Bílého domu Gordon Johnroe. Doplnil, že Washington zůstává „otevřený další diskusi“ o jejích požadavcích za denuklearizaci.

Severní Korea měla být na základě dohody z roku 2007 vyškrtnuta ze seznamu států podporujících terorismus, ale americký prezident George Bush se proti tomu v létě postavil, i když byla odstřelena chladící věž reaktoru. Podle něj ještě neučinila dost kroků k vyškrtnutí.

KLDR může produkovat plutonium hned

Podle jaderných expertů ale bude Pchjongjang potřebovat přinejmenším několik měsíců ne-li let, než bude moci svá nukleární zařízení opět uvést do provozu. Plutonium ale může vyrobit z použitých palivových tyčí uložených ve zvláštní vodou chlazené nádrži.

Jaderný komplex v Jongbjonu sloužil k výrobě plutonia, které je surovinou pro sestrojení atomové zbraně. Tamní pětimegawattový reaktor vyrobil materiál pro jednu nukleární bombu ročně. KLDR tvrdila, že má šest bomb. Provedla také pokusný jaderný výbuch, ale mnozí odborníci pochybují o tom, zda byl úspěšný.

Reklama

Výběr článků

Načítám