Hlavní obsah

Lidé šli zvědavě k hořícímu autu plnému výbušnin. Exploze srovnala ghanské město se zemí

Skoro celé, asi desetitisícové město Apiate na západě Ghany bylo v úterý srovnáno se zemí při mohutné explozi výbušnin z nákladního auta, které je převáželo do místního zlatého dolu. Při výbuchu zemřelo 17 lidí a dalších 59 bylo zraněno, někteří jsou v kritickém stavu.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Následky mohutného výbuchu v GhaněVideo: Reuters

 
Článek

Nákladní automobil vezl výbušniny určené pro těžbu do nedalekého zlatého dolu Chirano, když do něj narazil motocyklista. Následně vypukl požár, jak ukazují záběry z místa.

Řidič nákladního auta vyskočil z kabiny a varoval lidi, aby se rozutekli. Někteří se však přesto shromáždili u místa nehody, aby si ji prohlédli.

Požár auta s výbušninami v Ghaně.

Po mohutném výbuchu zůstal na místě velký kráter. „Zprávy, které dostávám úřadů a nemocnic jsou, že zemřelo kolem sedmnácti lidí,“ uvedl Isaac Dasmani, který stojí v čele místní okresu. „Celé místo, celá komunita je pryč,“ dodal.

Mohutná exploze v Ghaně srovnala se zemí stovky domů, 17 mrtvých

Zahraniční

Vedle lidí z okolí místa nehody jsou oběti vesměs z domů, které rozmetala tlaková vlna po extrémně silném výbuchu. Zástupce ghanského úřadu pro zvládaní katastrof Seji Saji Amedonu uvedl, že zničeno bylo asi 500 budov. „Je to skoro jako město duchů,” poznamenal s tím, že pokračuje pátrání po přeživších.

Kwadwo Bempah, který v oblasti pracuje, řekl stanci CNN, že se zřítily skoro všechny budovy ve městě a že trosky uvěznily lidi i zvířata. Podle něj ve městě žijí především farmáři a horníci. Dodal, že mrtví byli „všude kolem“.

Foto: Profimedia.cz

Následky výbuchu v Ghaně.

Policie uvedla, že většina zraněných byla zachráněna, ale nebylo zveřejněno, v jakém jsou stavu. Ministr informací Kojo Oppong-Nkrumah upřesnil, že ve zdravotnických zařízeních je ošetřováno 42 lidí, někteří z nich jsou v kritickém stavu.

Úřady vyšetřují příčinu exploze a to, zda byla při přepravě trhavin dodržena všechna bezpečnostní opatření. Ghana patří k největším světovým producentům zlata.

Foto: Profimedia.cz

Následky výbuchu v Ghaně.

Reklama

Výběr článků

Načítám