Hlavní obsah

Kvůli své písni dostal nigerijský zpěvák trest smrti

Dvaadvacetiletý nigerijský zpěvák Yahaya Sharif-Aminu dostal za text své písně trest smrti. Podle nigerijského soudu, který verdikt vynesl, se zpěvák v písni dopustil rouhání, uvedla britská BBC.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto.

Článek

Potrestání zpěváka žádali protestující, kteří také zapálili jeho dům. Text písně podle kritiků vychvaloval jednoho islámského duchovního do takové míry, že ho vynášel i nad proroka Mohameda.

Sharif-Aminu obvinění nepopírá. Po složení textu písně se ukrýval, nyní je ve vazbě a proti rozhodnutí soudu se může odvolat.

Rozsudek smrti v Nigérii musí podepsat guvernér příslušného státu. Jak připomíná BBC, rozsudek smrti byl v Nigérii od roku 1999, kdy byl znovu zaveden, nad odsouzenými skutečně vykonán jen jednou. Státy na severu převážně muslimské Nigérie uplatňují jak sekulární právo, tak islámské právo šaría, podle něhož jsou však souzeni jen muslimové. Rozsudek nad zpěvákem padl právě v jednom z těchto severních států.

Organizátor: Neprotestovali jsme nadarmo

Organizátor protestů, na nichž lidé v březnu požadovali zpěvákovo zatčení, BBC sdělil, že rozsudek bude sloužit jako varování pro ty, kteří by se chtěli vydat podobnou cestou.

„Když jsem se dozvěděl o rozhodnutí soudu, tak jsem se zaradoval, protože se ukázalo, že jsme neprotestovali nadarmo. Rozsudek bude sloužit jako odstrašující příklad pro ty, kdo by se chystali beztrestně urážet naše náboženství nebo proroka,“ uvedl organizátor protestů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám