Hlavní obsah

Kvůli smogu si v Číně nevšimli požáru továrny

Tři hodiny nikdo z obyvatel neviděl, že v továrně v čínské provincii Če-ťiang hoří. Kouř přehlédli kvůli smogu, který trápí města na severu a východě země. Požár továrny na nábytek se stačil rozhořet, hasiči ho v pondělí likvidovali 10 hodin.

Foto: ČTK/AP

Smog v Pekingu

Článek

"Vzhledem k husté mlze ve vzduchu v době neštěstí zpozorovali místní obyvatelé kouř a oheň překvapivě teprve po třech hodinách," napsala agentura Nová Čína. Oheň podle ní zničil v továrně velké množství nábytku.

Snížená viditelnost přispěla rovněž k hromadné srážce 20 vozidel na jiném místě provincie Če-ťiang. Nehoda si vyžádala dva mrtvé a osm zraněných.

V Pekingu byly kvůli špatné viditelnosti, která na některých místech nedosahuje ani sta metrů, zrušeny některé lety a byl vyhlášen stav ohrožení. V pondělí byl v čínské metropoli rovněž kvůli silnému smogu vyhlášen částečný zákaz provozu úředních automobilů. Omezen byl i provoz některých továren. [celá zpráva]

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Peking zahalil smogVideo: Reuters

Smogová kalamita ohrožuje čínská města opakovaně, nyní je to ale poprvé, co o ní vláda otevřeně mluví. Úředníci, kteří v minulosti smogovou situaci zlehčovali, pořádají tiskové konference a posílají příspěvky na mikroblogy, kde se o znečištění čile diskutuje, konstatovala agentura AP.

Podle expertů se vláda dostává pod tlak, aby začala řešit příčiny znečištění, včetně zavedení emisních limitů pro všechna vozidla v Pekingu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám