Hlavní obsah

Kvůli masakru v Bombaji obvinili pákistánského plukovníka

Novinky, rei

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

DILLÍ

Indie obvinila z podílu na listopadových teroristických útocích v Bombaji důstojníka pákistánské armády. Jde o první konkrétní jméno v rámci nařčení, že na masakru 164 lidí měly podíl pákistánské bezpečnostní složky, napsal britský list The Times.

Foto: Reuters

Liduprázdné nádraží v Bombaji, kde v listopadu zemřelo 164 lidí a devět jejich vrahů.

Článek

Jméno plukovníka R. Sadatulaha figuruje v spisu s obviněními vůči jedinému přeživšímu atentátníkovi, Pákistánci Azamu Amirovi Kasabovi. Dokument má 11 200 stran. Spolu s Kasabem Indie oficiálně obvinila dvacet osob.

Indická policie se domnívá, že plukovník působí ve zvláštní zpravodajské službě pákistánské armády. Z jeho e-amilové adresy byla údajně odeslána nejméně jedna zpráva, která s útoky souvisela.

Uvedení jména armádního důstojníka je vůbec prvním specifikováním nařčení Indů vůči Pákistánu, že se na přípravě útoků podílel. Policie se podle Timesů rovněž domnívá, že na teroristy byl napojen i další armádní důstojník, jehož teroristé v telefonátech z Bombaje titulovali jen jako generála.

Indičtí vyšetřovatelé dosud poukázali na 37 podezřelých. Kromě dvou mužů jsou všichni Pákistánci. Pákistán uznal, že někteří jeho občané se na útocích podíleli, případné obviněné však chce soudit sám.

Kasab obviněn kvůli smrti pěti desítek lidí

Komando deseti po zuby ozbrojených mužů terorizovalo v listopadu centrum indické finanční metropole 60 hodin. Teroristé zaútočili bez varování na třinácti místech. Kasab je obviněn, že zabil a pomáhal zabít přes 50 lidí na bombajském hlavním nádraží. Směcího se 21letého Pákistánce s kalašnikovem a brašnou plnou munice zachytila v nádražní hale kamera. Indie ho obvinila také z vedení války, za což mu hrozí popraviště.

Indie se domnívá, že útoky zorganizovala pákistánská organizace Laškar-i-Taibá, kterou podezřívá z napojení na pákistánskou rozvědku. Pákistán nařčení odmítá.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám