Hlavní obsah

KLDR žádá od Jižní Koreje potravinovou pomoc

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Soul

Severní Korea sužovaná chronickým nedostatkem potravin ve středu požádala Jižní Koreu o poskytnutí 500 000 tun rýže a 300 000 tun krmiva. Za to slíbila ústupky v programu setkávání rodin rozdělených korejskou válkou. Oznámily to jihokorejské zdroje.

Článek

Žádost byla formulována v druhý den diskusí o obnovení setkání rodin rozdělených korejskou válkou z let 1950-1953.

"Severokorejští zástupci podmiňují program setkávání rozdělených rodin pomocí. To znamená, že by mohli přistoupit na ústupky, budou-li jim rýže a krmivo dodány," uvedl jihokorejský činitel, jehož jméno nebylo uvedeno.

Další setkání asi stovky rozdělených rodin se uskuteční v sobotu v severokorejském příhraničním letovisku Kumgang a má trvat šest dní.

Soul si přeje rychlé obnovení rodinných setkání vzhledem k pokročilému věku členů rozdělených rodin a žádá, aby se schůzky konaly od března do listopadu jednou měsíčně.

Setkání rodin se organizují od roku 2000. Od té doby mělo příležitost sejít se s příbuznými více než 16 000 Korejců z rodin rozdělených korejskou válkou. Další tisíce lidí se mohly zúčastnit setkání s příbuznými prostřednictvím videokonference.

Tento program byl přerušen po březnovém potopení jihokorejské válečné lodi severokorejským torpédem, při kterém zahynulo 46 jihokorejských námořníků. Pchjongjang odpovědnost za incident popřel. Několik měsíců poté byly diplomatické styky prakticky na bodě mrazu.

Reklama

Související články

Do Jižní Koreje uteklo 20 000 Severokorejců

Odhadem okolo 100 000 Severokorejců se skrývá v Číně poté, co uprchli ze své vlasti, kterou sužuje diktatura a hlad. Téměř 20 000 jich uprchlo do Jižní Koreje,...

Výběr článků

Načítám