Hlavní obsah

Jsme zdraví, smějí se uvěznění thajští chlapci na novém videu z jeskyně

Bangkok

Mladí thajští fotbalisté a jejich trenér, které voda uvěznila v jeskyni, se na nově zveřejněném videu smějí a říkají, že jsou zdraví. Také se v termopláštěnkách, které dostali, jeden po druhém představují a lékař jim ošetřuje drobné oděrky.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Thajské fotbalisty uvězněné v jeskyni ošetřují záchranářiVideo: Reuters

 
Článek

Video bylo zveřejněno na stránkách speciální jednotky thajského námořnictva SEALS. Chlapci se na něm také ptají, kdy dostanou další jídlo. Už na první se vrhli, protože byli vyhladovělí.

Chlapci utrpěli drobné oděrky a škrábance, které jim ošetřil vojenský lékař.

Foto: ČTK/AP

Jeden z mladých thajských fotbalistů uvězněných v jeskyni

Na stěně v jeskyni je napsané jméno jejich fotbalového týmu a jednotky námořnictva, která je zapojena do jejich záchrany. Dva příslušníci thajských speciálních námořních sil SEALS zůstanou se skupinou, dokud se nedostane na povrch.

Záchrana však může trvat dlouho, protože jeskyně je částečně zatopená a čekají se další monzunové deště. Hoši navíc neumějí plavat, takže není reálná idea, že by plavali pod vodou v zatopených částech jeskyně.

Foto: Sakchai Lalit, ČTK/AP

Záchranáři nesou potrubí, určené k odčerpávání vody z jeskyně.

Úřady ve středu oznámily, že se na středu žádná záchranná operace nechystá, ale den se využije k nácviku potápění. První potápěčské lekce se konaly na suchu a ke skutečným ponorům se chlapci dostanou až později. „Teď ty děti učíme plavat a potápět se," řekl  novinářům vicepremiér Pravit Vongsuvan s tím, že pokud by opadla voda a záchrana by byla snazší, pak by byla provedena rychle.

Zatím pokračuje odčerpávání vody z jeskyně a panuje přesvědčení, že se podaří zabránit tomu, aby se do jeskyně, kde jsou hoši, dostala další voda.

Pokus zavést od jeskyně telefonní linku, aby se uvěznění chlapci mohli spojit s rodinami, v úterý neuspěl.

Foto: Sakchai Lalit, ČTK/AP

Voda odčerpávaná z thajské jeskyně

Dvanáct mladých fotbalistů ve věku od 11 do 16 let a jejich 25letý trenér byli nezvěstní od 23. června. Navštívili jeskyni, kde je po průtrži mračen uvěznila voda.

Jako první se ke skupině, která je asi čtyři kilometry od ústí jeskyně, v pondělí dostali dva britští potápěči.

Záchrana nebude snadná. Potápěčské přístroje s bombami se použít nedají, protože na několika místech je chodba příliš úzká a na dalším je zase nutné vydrápat se přes překážku. Voda v jeskyni je navíc po deštích kalná, takže je těžké se v ní orientovat.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám