Hlavní obsah

Jak plní omikron nemocnice? Proti deltě jen třetinově

Johannesburg

Nová varianta koronaviru označovaná jako omikron vyvolává méně závažný průběh nemoci. Počet hospitalizovaných je zhruba třetinový oproti deltě. Ukazují to data z Jihoafrické republiky, která zažívá vlnu nákaz tímto silně zmutovaným kmenem. Vakcíny od Pfizeru/BioNTechu proti ní chrání, ovšem méně.

Článek

Jihoafričtí experti analyzovali ve studii 78 000 případů nákaz variantou omikron v posledních třech týdnech. Ukázalo se, že v nemocnici skončilo jen 3,8 procenta nakažených omikronem, zatímco u varianty delta to bylo 10,1 procenta, a u jihoafrické varianty beta dokonce 13,1 procenta.

Data se však ještě mohou změnit, protože epidemická vlna stále trvá, přibývá hospitalizovaných, v úterý jich bylo 422, což představuje mezitýdenní nárůst 141 procent. Aktuálně leží v jihoafrických nemocnicích s covidem 6198 nakažených, ještě v neděli to bylo 5562.

Nemusí to však souviset jen s vlastnostmi samotného viru, uvedla Jihoafrická rada pro zdravotnický výzkum, která provedla studii - roli může hrát i rostoucí proočkovanost populace (dvě dávky dostalo 23 procent obyvatel), i fakt, že mnoho lidí už covid prodělalo.

Lehčí průběh u hospitalizovaných

U lidí, kteří nemoc prodělali a jsou očkovaní, se vytvořila tzv. hybridní imunita, která představuje nejsilnější ochranu proti nákaze, uvedl Ryan Noach, ředitel společnosti Discovery Health, jež poskytuje soukromé zdravotní pojištění, která se na výzkumu podílela.

Jak smrtící je omikron? Data z JAR zatím hovoří jasně

Zahraniční

Medián věku nakažených činil 34 let, přičemž právě mladší lidé jsou méně očkovaní, mají ale také lehčí průběh. Vyšší riziko hospitalizace je u dětí, je o 20 procent vyšší než v případě původní varianty, celkově je ovšem riziko hospitalizace po nákaze omikronem nižší ve srovnání s původní variantou o 29 procent.

Hospitalizovaní měli méně vážný průběh než ti, kteří byli dříve hospitalizováni s deltou. Pacienti s omikronem zároveň strávili v nemocnici kratší dobu. Většinu těch, kteří potřebovali kyslík, tvořili neočkovaní a pouhých 16 procent lidí, kteří skončili na JIP, bylo očkovaných.

Vakcína stále chrání, i když o něco méně

Studie současně prokázala, že dvě dávky vakcíny Comirnaty od Pfizeru/BioNTechu chrání před hospitalizací po nákaze omikronem ze 70 procent, u osob nad 70 let pak jen z 59 procent. U delty je to přitom výrazně více - udává se 93 procent.

I když je ochrana poskytovaná vakcínou Comirnaty u omikronu lepší, než se původně očekávalo vzhledem k vysokému počtu mutací, pořád je ohroženo čtyřikrát více plně očkovaných než už delty. Navíc ochrana postupně slábne.

„Omikron omezil účinnost vakcíny proti novým nákazám, což může být spojeno s postupně slábnoucí ochranou,“ uvedli autoři. Studie také prokázala rostoucí riziko nákazy omikronem u lidí, kteří už prodělali covid vyvolaný jinou variantu viru. U lidí, kteří prodělali nákazu deltou, je 40procentní riziko nákazy novou variantou, u těch, co se nakazili betou, 60 procent.

Proti nákaze omikronem se symptomy covidu chrání dvě dávky očkování jen z 33 procent, zatímco u delty to bylo 80 procent.

Slabší ochranu prokázal i test v Hongkongu

Slabší ochranu proti omikronu u vakcíny od Pfizeru/BioNTechu prokázal i výzkum hongkongské univerzity, která zjistila, že z 25 očkovaných dvěma dávkami má jen pět dostatečné hladiny protilátek k neutralizaci nákazy omikronem. Proto je potřeba třetí dávka.

U 25 lidí očkovaných vakcínou CoronaVac od čínské firmy Sinovac neměl protilátky ve výši schopné neutralizovat variantu omikron nikdo. Univerzita proto poskytla variantu viru čínské vládě a výrobcům vakcín, aby je mohli upravit. Současně vydala doporučení, aby se třetí dávkou očkovali všichni co nejdříve.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám