Hlavní obsah

Islámští radikálové v Mosambiku sťali 50 lidí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Krvavou lázeň zažila provincie Cabo Delgado na severu Mosambiku. Islámští radikálové tam v pátek večer uťali hlavy více než 50 lidem a těla většiny z nich rozsekali, napsal zpravodajský server BBC.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Radikálové nejprve zaútočili na vesnici Nanjaba s voláním „Bůh je velký“ a zapálili lidem domy nad hlavou. Dva lidi zabili a unesli několik žen. Jiná skupina pak zaútočila na vesnici Muatide. Od pátku do neděle tam sťala na fotbalovém hřišti více než 50 lidí a těla rozsekala.

BBC napsala, že je to jedna z nejbrutálnějších akcí radikálů, kteří působí v provincii Cabo Delgado od roku 2017. Při jejich útocích přišlo o život na 2000 lidí a 430 tisíc uprchlo z domovů.

Mosambičtí radikálové působí ve většinově muslimské části země a hlásí se k teroristickému Islámskému státu (IS). Do svých řad získávají lidi z chudých oblastí, kde je vysoká nezaměstnanost. Využívají také stížností, podle nichž mají místní lidé minimální zisk z plynu a rubínů, jež se v této části země těží.

Tamější vláda požádala pro boj proti těmto skupinám o mezinárodní pomoc s tím, že vojáci potřebují projít speciálním výcvikem. Ochránci lidských práv tvrdí, že mosambičtí vojáci při operacích proti radikálům porušují lidská práva, zatýkají lidi bezdůvodně, mučí je a zabíjejí

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám