Hlavní obsah

Indie nad oceán z letadla vypustila nadzvukovou střelu s plochou dráhou letu

– Dillí

Nad Bengálským zálivem završila Indie test střely s plochou dráhou letu BrahMos. Vypuštěna byla ve středu z dvojmístného Suchoje Su-30MKI. Zkouška potvrdila, že střela BrahMos může být vypouštěna z letadel, lodí i pozemních odpalovacích zařízení, uvedl list India Times.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Indie vypustila svou nejrychlejší, nadzvukovou střeluVideo: Reuters

 
Článek

„BrahMos je nyní možné vypouštět ze země, z moře i ze vzduchu,“ uvedlo ministerstvo obrany.

Střela „byla shozena z Su-30 a dvoustupňový motor byl (krátce poté) zažehnut a hnal ji k cíli v Bengálském zálivu,“ dodalo ministerstvo, podle něhož je to poprvé, co střelu vypustil Suchoj Su-30MKI.

Ministerstvo označilo BrahMos jako „nejrychlejší střelu s plochou dráhou na světě“. Létá rychlostí 2,8x překračující rychlost zvuku, což je skoro čtyřikrát více, než jak rychle letí střela BGM-109 Tomahawk. Důvodem je pohonný systém. Úvodní zrychlení jí dává raketový motor, dále ji pohání náporový motor s podzvukovým spalováním.

Bude následovat vylepšení

Indie by ráda střelu dále vylepšila, nová vyvíjená hypersonická verze má dosáhnout rychlosti M7, pohánět ji má náporový motor s nadzvukovým spalováním.

Ve středu otestovaná verze pro vypouštění ze vzduchu je odlehčená, protože nosnost suchoje je 2,4 tuny a pozemní varianta střely váží 2,9 tuny.

Střelu společně vyvinula Indická organizace pro obranný vývoj a výzkum spolu s ruskou firmou NPO Mašinostrojenija. Její název tvoří první slabiky známých řek obou zemí - Brahmaputry a Moskvy. Je odvozena od ruské střely P-800 Oniks, jejíž varianta vypouštěná ze vzduchu má označení Ch-61.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám