Hlavní obsah

Gbagbo vyzval Pobřeží slonoviny k odboji proti Francii

– Abidžan

Samozvaný prezident Pobřeží slonoviny Laurent Gbagbo vyzval k odboji proti Francii, která podle něj útočí na jeho zemi. V Abidžanu bojují Gbagbovy oddíly proti stoupencům mezinárodně uznávaného vítěze prezidentských voleb Alassaneho Ouattary.

Foto: Luc Gnago, Reuters

Laurent Gbagbo

Článek

Podle zdrojů OSN Gbagbovi muži zaútočili na abidžanský hotel Golf, což je Ouattarovo sídlo. Gbagbo to ale v sobotu večer popřel. "Na (hotel) Golf neútočíme, to je vymyšlený útok. Bojuje se v oblasti Riviera, daleko od Golfu," řekl Gbagbův mluvčí Ahoua Don Mello.

Obvinil Francii, která má v Pobřeží Slonoviny tisícičlennou jednotku, že organizuje útoky proti Gbagbovu táboru. "Prezident Gbagbo vyzývá k boji proti bombardování a piklům francouzské armády. Po barbarském útoku povstalců podporovaných OSN a (francouzskou) jednotkou Licorne dáváme své jednotky znovu dohromady," řekl mluvčí.

Francie a OSN se pokoušely vyjednat Gbagbův odchod, ale bez úspěchu.

Ouattarovi lidé před několika dny obkličovali prezidentský palác a hovořilo se blížícím se konci vleklých bojů.

Podle nejnovějších zpráv se teď situace obrátila v Gbagbův prospěch. Za krize, která trvá od listopadových voleb, přišlo v Pobřeží slonoviny o život skoro 500 lidí a téměř milion obyvatel musel opustit své domovy.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám