Hlavní obsah

Filipínská protidrogová policie zabila dalšího starostu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Manila

Na Filipínách byl v sobotu zabit další starosta. Policie ho zastřelila v rámci potírání obchodu s drogami. K incidentu došlo během přestřelky ve vězení, odkud se podle úřadů zatčený starosta města Albuera Rolando Espinosa snažil utéct a střílel na policisty. Podle agentury AP místní nevládní organizace uvedla, že měl u sebe ve vězení střelnou zbraň, a zároveň vyzvala k vyšetření incidentu.

Foto: Damir Sagolj, Reuters

Příslušníci filipínské jednotky rychlého nasazení během drogové razie v Quezon City

Článek

Minulý týden policie při přestřelce na jihu Filipín zabila starostu města Datu a devět lidí z jeho doprovodu. Podle AP se nejspíš jednalo o nejkrvavější operaci od doby, kdy prezident Rodrigo Duterte zahájil tvrdé tažení proti drogám.

Zatčení Rolanda Espinosy 5. října

Prezident v létě otevřeně pranýřoval veřejné činitele zapletené do drogové kriminality. V srpnu přečetl seznam 150 politiků, včetně několika starostů, které obvinil z účasti na obchodech s narkotiky a kterým nařídil, aby se okamžitě vzdali úřadům, jinak budou pronásledováni a dopadeni.

Policie odhaduje, že od 30. června, kdy Duterte nastoupil do úřadu, bylo zabito více než 3600 osob podezřelých z obchodování s drogami. Tvrdé tažení proti narkotikům vyvolalo mezinárodní znepokojení z možného nezákonného zabíjení, ale Duterte veškerou kritiku odmítá a trvá na tom, že splní svůj předvolební slib zbavit zemi drog.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám