Hlavní obsah

Experti jsou na stopě nemoci, která zabíjí děti v Kambodži

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Phnompenh

Lékařští experti v Kambodži jsou po týdnech zkoumání blíže zjištění, co v minulých měsících způsobilo úmrtí více než 50 dětí. Lékaři v pondělí uvedli, že děti podlehly virovému onemocnění příbuznému nemoci úst, rukou a nohou (zkratka HFMD z anglického hand, foot and mouth disease). Uvedla to agentura Reuters.

Lékaři bojují se zákeřnou nemocí, která zabila v Kambodži desítky dětíVideo: Novinky/Reuters

 
Článek

Onemocnění HFMD je poměrně běžné. Vyskytuje se po celém světě, ovšem v Asii mívá dramatičtější průběh. Proti nemoci neexistuje vakcína.

Nemoc způsobující smrt kambodžských dětí nedokázali lékaři dlouho určit. Laboratorní testy posléze prokázaly shody s HFMD. Na závěry je ale podle Reuters ještě brzy a čeká se na výsledky dalších zkoušek.

Foto: ČTK/AP

Kambodžanka čeká se svým dítětem na lékařské vyšetření.

Onemocnění poprvé identifikovali v dětské nemocnici Kantha Bopha v hlavním městě Phnompenhu, která byla přeplněná pacienty s horečkou dengue.

„Mají encefalitidu, jsou mátožné, když k nám přicházejí. Za pět hodin se u nich vyvinou dýchací a plicní potíže, na které umírají. Od konce dubna jsme zaznamenali 66 případů, z toho 64 skončilo smrtí,“ citovala Reuters nemocničního lékaře Beata Richnera. Ten uvedl, že HFMD by byla vysvětlením pro prvotní příznaky, ale nikoliv pro následné plicní potíže.

Foto: ČTK/AP

Děti v Kambodži onemocněly záhadnou chorobou.

Zdravotničtí experti postupně vyloučili podezření na ptačí chřipku H5N1 a další chřipkové viry včetně SARS.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám