Hlavní obsah

Expedici Tatra kolem světa 2 krátce zadrželi v Íránu

• Aktualizováno
Novinky, alt

Cestovatelskou expedici s názvem Tatra kolem světa 2 zadržela íránská policie. Její členové měli natáčet dronem v místech, kde je to zakázáno. Uvedl to v sobotu Český rozhlas. Podle ministra zahraničí Tomáše Petříčka (ČSSD) již byli členové expedice propuštěni.

Foto: Milan Malíček, Právo

Expedice navazuje na legendární cestu Tatra kolem světa.

Článek

„Probudili jsme se u Araratu na íránské hranici. Udělali jsme krátký záběr z dronu a nevěděli jsme, že jsme blízko nějaké přehrady, kde se v těchto oblastech nesmí létat,“ uvedl pro Radiožurnál vedoucí expedice Marek Havlíček.

Dodal, že bojovali s velkou jazykovou bariérou, protože policisté nemluvili žádným z běžných světových jazyků. Komunikovat tak museli pomocí překladačů.

„Dva z členů expedice již byli v kontaktu s naším zastupitelským úřadem v Teheránu. Důvodem pro zadržení bylo nepovolené použití dronu. Už v minulosti s tím v Íránu měli turisté z jiných států problémy. Případ určitě budeme řešit s íránskými úřady," citovala ministra ČTK. Později Petříček oznámil, že cestovatelé již byli propuštěni.

Pohyblivý domov na podvozku Tatry

Jak bydlí VIP

Posádka se neplánovaně několik měsíců zdržela v Turecku, nebylo jí kvůli koronavirové krizi povoleno překročit hranici do Íránu.

Expedice, která začala letos v únoru, navazuje na legendární cestu Tatra kolem světa, která proběhla v letech 1987-1990.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám