Hlavní obsah

Energetická krize. Čína kvůli blackoutům zvyšuje těžbu uhlí, to chybí i v Indii

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Peking/Dillí

Čínské vedení nařídilo dolům, aby zvýšily produkci uhlí. Důvodem jsou energetické blackouty, které od půlky září postihly řadu oblastí země poté, co po pandemii prudce rostla spotřeba elektrické energie. Nedostatkem uhlí, jehož cena rychle roste, trpí nyní i Indie.

Foto: David Gray, Reuters

Čínská uhelná elektrárna ve Vnitřním Mongolsku

Článek

Více než sedmdesát dolů ve Vnitřním Mongolsku vyzvala minulý týden čínská Národní plánovací komise pro rozvoj a reformy, aby zvýšily roční produkci na sto milionů tun uhlí, uvedla agentura Reuters s odvoláním na vládní úředníky a obchodníky s uhlím.

Podle čínské tiskové agentury Caixin byly ke zvýšení objemu těžby vyzvány doly ve třech provinciích, kde se těží nejvíce uhlí. Čína to dělá navzdory svým závazkům ke světovým velmocem omezit spalování uhlí.

Čínu trápí rekordní výpadky proudu

Svět

Je to zatím poslední pokus, jak zvýšit těžbu v době, kdy ceny energií dosáhly rekordní úrovně a kvůli výpadkům musely mnohé továrny produkci nejen snížit, ale dokonce zastavit.

Podle čínského listu Global Times byly blackoutem nejpostiženějšími provinciemi Kuang-tung na jihu země a Ťi-lin, Chej-tung-ťiang a Lioa-ning na severovýchodě země.

Výpadky však zasáhly i další oblasti Číny. Banka Goldman Sachs odhaduje, že nedostatek energie měl dopad na 44 procent průmyslu v zemi.

Výzvy k omezení produkce nejvíce postihly energeticky náročné provozy, jakými jsou ocelárny, hliníkárny, cementárny a továrny na výrobu umělých hnojiv.

Německo stálo letos dvakrát na okraji blackoutu

Evropa

Kvůli nedostatku energie se odhaduje, že čínská ekonomika letos poroste jen o 7,8 procenta, a ne o odhadovaných 8,2 procenta.

Čínská Rada pro elektřinu proto oznámila, že uhelné elektrárny rozšiřují své zdroje za jakoukoli cenu, aby zajistily, že v zimě bude dost energie.

Problémem je, že získat ze zahraničí uhlí, jehož cena stoupla za poslední dva měsíce o 40 procent, není snadné.

Cena uhlí prudce roste, chybí i v Indii

Indie také čelí bezprecedentní energetické krizi, v jejích 135 uhelných elektrárnách chybí uhlí, uvedla v pátek stanice BBC.

Země přitom pokrývá 70 procent spotřeby energie právě z uhlí, jenomže spotřeba elektřiny v Indii stoupla za poslední dva měsíce o 17 procent ve srovnání se stejným obdobím roku 2019.

Světové ceny uhlí jsou nejvyšší za 10 let

Domácí

To v Indonésii byla těžba postižena silnými dešti. V Mongolsku zase nestačí dopravní kapacita a Rusko se soustředí na dodávky do Evropy.

V zemích EU jsou malé zásoby zemního plynu, protože kvůli méně slunečným dnům a slabšímu větru nevyprodukovaly solární a větrné elektrárny tolik energie jako v předchozích letech.

Rusko už čelilo výzvám, aby zvýšilo dodávky plynu do EU, která je na něm stále závislejší poté, co odstavuje uhelné a jaderné elektrárny.

Reklama

Výběr článků

Načítám