Hlavní obsah

Emise u olympijského stadiónu v Pekingu jsou pětinásobně nad limity

– PEKING
Novinky, rei

Míra znečištění vzduchu v okolí olympijského stadiónu v Pekingu je až pětinásobně nad limity stanovenými Světovou zdravotnickou organizací (WHO). Olympiáda v Číně začíná za pět týdnů a komunistická vláda poprvé přiznala, že za tak krátkou dobu nemůže zaručit splnění mezinárodních standardů pro čistotu vzduchu.

Foto: David Gray, Reuters

Smog v okolí olympijského stadiónu v Pekingu

Článek

Reportéři britského nedělníku Sunday Telegraph se rozhodli změřit množství některých emisních částic ve vzduchu v okolí nového národního stadiónu zvaného Ptačí hnízdo a na náměstí Nebeského míru, kde má startovat olympijský maratón.

Průměrné hodnoty v okolí stadiónu byly 780 000 částic na litr vzduchu. List uvádí, že i kdyby se vzala v potaz 25procentní chybová tolerance vzhledem k vlhkosti vzduchu, je to pětkrát víc, než povoluje WHO. Organizace stanovuje hranici 105 000 částic na litr, její překročení znamená zdravotní riziko. Hodnoty naměřené na hlavním pekingském náměstí byly sice nižší, pořád ale nejméně čtyřikrát vyšší, než je povoleno.

Překročení limitů přiznávají i organizátoři, byť oficiální index uvádí „jen“ dvojnásobné překročení limitů. Peking poprvé naznačil, že mezinárodní standardy mohou zůstat do olympiády nenaplněny.

V okolí hlavního města bylo čtyřiceti továrnám nařízeno zastavit koncem července provoz, aby se snížily emise. Zastaveny budou i práce na budování metra v Tianjinu. Podobná opatření zavedli i ve 150 kilometrů vzdáleném Tchangšanu, kde zastaví produkci na 300 výrobních závodů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám