Hlavní obsah

Dohoda s Íránem funguje, tvrdí EU. Země ji bude dál dodržovat

• Aktualizováno

Jaderná dohoda s Íránem funguje a Evropská unie je rozhodnuta ji udržet, uvedla v úterý šéfka diplomacie EU Federica Mogheriniová v reakci na oznámení prezidenta USA Donalda Trumpa, že jeho země od dohody z roku 2015 odstupují. Mogheriniovou znepokojilo hlavně vyhlášení protiíránských sankcí. Írán oznámil, že dohodu bude dál dodržovat.

Foto: Uncredited, ČTK/AP

Íránský prezident Hasan Rúhání

Článek

Podle íránského prezidenta Hasana Rúháního USA nikdy závazky plynoucí z dohody neplnily. "Pokud dosáhneme cílů dohody ve spolupráci s jejími dalšími účastníky, zůstane v platnosti. Tím, že Amerika opustila dohodu, oficiálně podkopala svůj závazek," řekl Rúhání. Podle něj má Trump za sebou "historii podemílání mezinárodních smluv".

Mogheriniová prohlásila, že smlouva je výsledkem dvanácti let diplomacie a je zásadní pro bezpečnost regionu, Evropy a celého světa.

"V nadcházejících hodinách a dnech budeme konzultovat s našimi partnery, abychom zhodnotili důsledky (těchto amerických kroků)," uvedla. EU je podle ní odhodlána jednat v souladu s vlastními bezpečnostními zájmy a chránit své hospodářské investice.

Trumpovo rozhodnutí opustit jadernou dohodu s Íránem bude předmětem diskuse na summitu EU příští týden v Sofii, uvedl šéf Evropské rady Donald Tusk.

Rozhodnutí USA naopak ocenil izraelský premiér Benjamin Netanjahu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám