Hlavní obsah

Čína zkouší odříznout 11milionové město od světa

Novinky, jem
Wu-chan

Nejlidnatějším městem centrální části Číny obchází strach z nehmotného, ale o to děsivějšího nebezpečí. Přes 11 milionů obyvatel metropole Wu-Chan žije se ocitlo v ohnisku epidemie nebezpečného koronaviru a je na ně pohlíženo jako na možné přenašeče. Od čtvrtka nebude možné se z města dostat prostředky veřejné dopravy, ani letecky. Na silnicích jsou kontroly a není jasné, jak dlouho bude možné opustit město vlastními auty.

Foto: Uncredited, ČTK/AP

Muž dezinfikuje prostory nádraží ve Wu-chanu

Článek

"Stručně řečeno – nejezděte do Wu-chanu. A vy, kdo ve Wu-chanu jste, neopouštějte ho," prohlásila zástupkyně předsedy čínské národní zdravotnické komise Li Pin. Ve městě nejezdí ani metro.

Stejně se vyjádřil rovněž wuchanský starosta Čou Sien-wang. Jeho úřad už nakázal uzavřít trh a zrušit víkendové oslavy lunárního roku.

O nákaze jednala ve středu i Světová zdravotnická organizace (WHO) Konstatovala ale, že nemá dostatek podkladů, aby mohla přijmout nějaké stanovisko i pro další státy.. Pokračovat v jednání bude ve čtvrtek.

Nový koronavirus začal mutovat

Svět

Čínský virus: Pražské letiště čeká na pokyny od hygieniků

Ekonomika

Zděšení v Číně přiživila čínská veřejnoprávní televize CCTV, když odvysílala záběry z wuchanské nemocnice, kde čekají na ošetření zástupy pacientů s ochrannými rouškami na obličeji. Zdravotnický personál měl na sobě ochranné kombinézy pokrývající celé tělo a rukavice, upozornila ČTK.

„Ano, jsem vyděšená. Jak bych se mohla nebát? Situace se zdá být velmi vážná. Zprávy, které si čtu na telefonu, jsou opravdu děsivé,“ svěřila se stanici CNN jedna oslovených Siao Čchuan-an.

Foto: Profimedia.cz

Lidé ve Wu-Chanu nosí roušky

Již 17 obětí

Počet případů i úmrtí roste stále rychleji. Obětí je podle agentury DPA sedmnáct, nakažených zhruba čtyři stovky. Virus vyvolává příznaky chřipky, u některých lidí se vyvine ve vážný zápal plic.

Kromě Číny byltento typ koronaviru zjištěn v ojedinělých případech ve Spojených státech, v Thajsku, Jižní Koreji, Japonsku a na Tchaj-wanu, a to u osob, které přicestovaly z Číny.

Koronavirus z Wu-chanu se přenáší z člověka na člověka. Už má čtyři oběti

Svět

Hlavními příznaky nákazy virem 2019-nCoV jsou horečka, kašel a problémy s dýcháním. Komplikovaný zápal plic může vést ke kolapsu a smrti pacienta.

Ukázalo se navíc, že patogen spadající do stejného kmene jako koronavirus vyvolávající onemocnění SARS, začal mutovat. To znamená, že se přizpůsobuje prostředí i hostitelům, je hůře identifikovatelný laboratorními testy a může být odolnější vůči nasazovaným antivirotikům.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám