Hlavní obsah

Další puč v Mali, zatkli prezidenta i premiéra

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bamako

Příslušníci armády v Mali nespokojení s nynější dočasnou vládou v pondělí zatkli tamního prezidenta, premiéra a ministra obrany a drží je na vojenské základně ve městě Kati nedaleko metropole Bamako. Informovaly o tom zahraniční agentury s odkazem na své zdroje z diplomatických kruhů a armády. Zákrok proti civilní vládě prohlubuje již tak vážnou krizi, v níž se Mali nachází od srpna, kdy armáda svrhla někdejšího prezidenta Ibrahima Boubacara Keitu.

Foto: Amadou Keita, Reuters

Malijský prezident Bah N´daw

Článek

Podlé médií zatím není jasné, proč se vojáci ke kroku odhodlali. Jen několik hodin předtím však dočasná vláda rozhodla o obsazení některých význačných postů, na nichž se neobjevili dva členové blízcí vojenské juntě, jež se loni chopila moci. Podle AFP přitom nyní proti civilní moci zasáhli stejní velitelé armády, kteří svrhli prezidenta Keitu před devíti měsíci.

Vláda premiéra Moctara Ouaneho podala před deseti dny demisi, vojáci jej však ihned pověřili sestavením nového kabinetu. Ouane dostal loni několik týdnů po převratu za úkol dočasně řídit zemi a dovést ji k předčasným volbám, jež se měly konat do 18 měsíců.

Malijský prezident po vojenské vzpouře odstoupil z funkce

Svět

Ouane oznámil nové složení vlády v pondělí, přičemž o funkce přišli dosavadní ministr vnitra Modibo Kone a ministr obrany Sadio Camara a nahradili je jiní příslušníci ozbrojených sil, kteří však neměli tak blízko k vládnoucí armádní klice, píše AFP.

Mali i sousední Niger a Burkina Faso jsou v posledních deseti letech zmítány útoky islamistických skupin i násilnými střety mezi místními komunitami. V regionu kvůli nim zemřely tisíce lidí a statisíce jich přišly o domov.

V zemi od roku 2014 působí rozsáhlá francouzská mise Barkhane, zaměřená na boj s džihádisty. V rámci tamní mírové mise OSN (MINUSMA) tam působí také čtyři čeští důstojníci, na místní výcvikové misi EUTM se podílí asi osm desítek českých vojáků.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám