Hlavní obsah

Clintonová před cestou do Číny naštvala obránce lidských práv

SOUL/PEKING/WASHINGTON

Jako šok a mimořádné zklamání hodnotí organizace Amnesty International (AI) páteční výroky americké ministryně zahraničí Hillary Clintonové, které pronesla během před svou návštěvou Číny. Podle šéfky americké diplomacie totiž problematika dodržování lidských práv v Číně nesmí zastínit jiné otázky při jednání o spolupráci s Pekingem.

Foto: Jo Yong-Hak, Reuters

Clintonová odlétá z Koreje do Číny

Článek

Clintonová, která je v těchto dnech na turné na turné po asijských zemích, zahájila v sobotu návštěvu Číny. V jihokorejském Soulu několik hodin před příletem do Pekingu řekla, že citlivá otázka lidských práv nesmí zastínit jednání o světové ekonomické krizi a o změnách klimatu.

Podle organizace na obranu lidských práv jsou Spojené státy jednou z mála zemí na světě, které mohou v otázce lidských práv významným způsobem na Čínu tlačit. Tím větší je prý zklamání AI. Clintonová svými výroky údajně zasadila úder budoucím americkým snahám o ochranu lidských práv v Číně.

Amnesty International a další obdobná organizace Human Rights Watch už před odjezdem Clintonové na asijské turné zaslaly na americké ministerstvo zahraničí dopis, v něž žádají, aby ministryně při jednání s čínskými představiteli v Pekingu neopomněla otázku dodržování lidských práv v Číně nastolit. Mluvčí ministerstva zahraničí Robert Wood na to tehdy reagoval slovy, že lidská práva jsou důležitým tématem a že se o nich bude v příhodný čas mluvit.

Clintonová vyzvala Peking k posílení spolupráce s USA

Po svém příletu do Pekingu Clintonová vyzvala k posílení a rozšíření vztahů mezi Spojenými státy a Čínou. Dvě velmoci planety by podle ní měly spolupracovat v základních oblastech, jako jsou ekonomika a klimatické změny. "Je to imperativ," zdůraznila šéfka americké diplomacie hned na úvod setkání se svým čínským protějškem Jang Ťie-čch'.

"V 21. století čelíme sérii důležitých a naléhavých výzev," přidal se čínský ministr zahraničí. Clintonová zdůraznila, že Spojené státy a Čína musejí pracovat společně, aby si poradily s globální finanční krizí a klimatickými změnami, hospodářským rozvojem, ale také se situací v Severní Koreji a s mnoha dalšími otázkami. "Máme za to, že jsme vytvořili solidní základnu, ale ještě mnoho práce zbývá vykonat," řekla Clintonová.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám