Hlavní obsah

Čínský soud vynesl za nepokoje v Urumči šest trestů smrti

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Peking/Urumči

Šest lidí odsoudil čínský soud k trestu smrti a sedmého k doživotnímu vězení za letošní nepokoje v Ujgurské autonomní oblasti Sin-ťiang, při nichž bylo v létě zabito na 200 lidí. Oznámila to tisková agentura Nová Čína.

Foto: China Daily, Reuters

Zničená prodejna aut v Urumči. Archivní foto.

Článek

Z krátké oficiální zprávy zatím není jasné, zda některý z trestů smrti bude odložen, jak se v Číně někdy děje.

Soud se konal v ujgurském hlavním městě Urumči. Televizní záběry ukazují vylidněné ulice kolem soudní budovy, která byla po dobu procesu uzavřena pro jakékoli jiné činnosti.

Minulý měsíc Čína oznámila, že v souvislosti s nejhoršími etnicky motivovanými nepokoji, jaké Ujgurskou autonomní oblast za několik posledních desetiletí postihly, bylo vzneseno 21 obvinění z vraždy, žhářství, loupeže a poškozování majetku.

Nepokoje v Urumči vypukly 5. července. Původní obyvatelé oblasti Ujgurové vyšli do ulic a začali napadat etnické Číňany (Chany), kteří si o dva dny později naopak začali vyřizovat účty s Ujgury. Příčinou protestu Ujgurů byl červnový útok Chanů v továrně na hračky v jižní Číně, při němž byli dva Ujguři zabiti a 14 dalších zraněno.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám