Hlavní obsah

Čínskému letadlu hrozila bomba na palubě

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Na palubě čínského letadla, které mělo z Afghánistánu letět do čínské provincie Sin-ťiangu v neklidné ujgurské oblasti, byla údajně výbušnina. Čínské úřady nařídily letišti v ujgurské metropoli Urumči, aby letadlu nepovolilo přistání. Letoun později přistál v afghánském Kandaháru.

Foto: China Daily, Reuters

Článek

Letadlo patřilo afghánské společnosti Kam Air a na palubě bylo 160 lidí.

Původní informace agentury Nová Čína hovořily o tom, že letadlo bylo uneseno.

Podle mluvčího afghánského velvyslanectví v Pekingu letečtí operátoři sdělili, že čínské úřady jim o bombové hrozbě nic neřekly. Pouze daly rozkaz, aby se letadlo vrátilo do Afghánistánu. Zástupce společnosti Feda Muhammad Fedaví řekl, že letadlo bylo výjimečně důkladně prohlédnuto ještě před odletem. Žádná bombová hrozba nebyla, zdůraznil.

Čína je na region Ujgurska velmi citlivá. Mezi policií a tamějšími obyvateli trvají už několik týdnů rozbroje. Oblast obývaná především muslimy si stěžuje na příliv jiných obyvatel. Obviňují Čínu, že se snaží potlačit jejich kulturu a náboženství.

Při zostřených střetech v posledních týdnech zemřelo asi 200 lidí, Ujgurové počet obětí odhadli na tisíce.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám