Hlavní obsah

Čínská vláda dva měsíce tajila virus, který už zabil 19 dětí

Novinky, rei

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PEKING

Úřady na východě Číny se potýkají s virem, kterým se nakazily stovky dětí, přičemž 19 z nich nákaze podlehlo. Státní média o tom informovala až v neděli, tedy dva měsíce po vypuknutí nákazy.

Foto: Profimedia.cz

Ve východní provincii Anhuj se nakazilo 789 dětí. Ilustrační foto

Článek

Střevní enterovirus EV71 se začal šířit zejména městem Fu-jang v provincii An-chuej v březnu. Téměř 800 dětí, většinou mladších dvou let, trápí horečky, ústní vředy a puchýře a vyrážky na rukou a nohou. Přes 200 jich je v nemocniční péči, 19 zemřelo.

Úřady po zdroji nákazy pátrají. K okolnostem řádění viru se víc nevyjádřily a není jasné, proč o onemocněních informovaly s takovým zpožděním, napsala agentura Reuters.

Podle zpráv panuje mezi obyvateli Fu-jangu panika. Rodiče nepouštějí své děti do školy, a ty tak zůstávají po celé dny zavřené doma.

Fu-jang s 900 tisíci obyvateli se do centra zájmu médií dostal také v roce 2004. Tehdy tam po podávání mléka z prášku zemřelo osm malých dětí. Vyšetřovatelé později shledali, že přípravek nemá žádnou nutriční hodnotu.

Enteroviry se většinou šíří kontaktem s nakaženými ranami nebo výměšky. Nákazu enterovirem EV71 zaznamenali v uplynulých letech na Tchajwanu, v Malajsii a některých východoevropských zemích.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám