Hlavní obsah

Čínská kosmická loď odstartovala, posádku čeká výstup do kosmu

Novinky, ČTK, aš, AFP
PEKING
Aktualizováno

Ve čtvrtek odpoledne odstartovala do kosmu už třetí čínská kosmická loď s lidskou posádkou. Na palubě vesmírné lodi Šen čou VII, kterou vynesla raketa Dlouhý pochod 2F jsou poprvé tři tchajkonauti, jak Čína označuje své astronauty. Během letu by jeden z nich měl vystoupit do volného prostoru.

Článek

Čínská vesmírná loď odstartovala kolem čtvrt na čtyři z vesmírného střediska Ťiou-čchüan na severozápadě Číny. Jedná se o vůbec první let čínské kosmické lodi, během něhož vystoupí do volného prostoru čínský kosmonaut. Vycházka má trvat půl hodiny a uskuteční se buď v pátek nebo v sobotu.

Tento úkol připadl 42letému vojenskému pilotovi Čaj Č'-kangovi. Výstup má být bude vysílán živě prostřednictvím minisatelitu vznášejícího se nad kosmickou lodí. I ten vynesl Dlouhý pochod 2F spolu s lodí na orbitální dráhu ve výši 373 kilometrů nad zemí.

V posádce, jejíž složení bylo do posledních dnů tajeno, je dále Ťing Chaj-pcheng, který k vycházce do volného prostoru řekl: „Věříme v naši schopnost dovést čínský lid k prvním krokům ve vesmíru.“ Třetím mužem na Šen čou VII je Liou Po-ming.

Čínská posádka před startem, zprava Čaj Č'-kang, Liou Po-ming a Ťing Chaj-pchengfoto: Reuters/Nová Čína

Let dlouhý 68 hodin

Let tříčlenné posádky by měl trvat podle posledních informací 68 hodin, i když se původně uvádělo, že bude pětidenní. Panuje okolo něj mnoho tajností. Není ani jasné, zda čínský tchajkonaut vystoupí do kosmu v čínském skafandru, který se usilovně testoval při podvodních zkouškách, nebo v osvědčených ruských Orlanech, které Čína zakoupila. S výstupem mají pomáhat ruští experti.

Na let se připravovaly dvě tříčlenné osádky. Která poletí, bylo rozhodnuto až krátce před startem. Kosmická loď by měla přistát v neděli v odlehlé severočínské autonomní oblasti Vnitřní Mongolsko.

První pilotovaný kosmický loď Čína uskutečnila v říjnu 2003, trval 21 hodin. Druhý s dvoučlennou osádkou se uskutečnil o dva troky později a trval déle než chystaný třetí - čtyři dny a 19 hodin.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám