Hlavní obsah

Číňané postaví novou metropoli, zarovnají 700 hor

Novinky, rei

Čínské úřady plánují vybudování nového města v provincii Kan-su. Město ve střední části země, jehož rozloha bude srovnatelná s velikostí evropských metropolí, se má stát novým střediskem obchodu Číny se zeměmi střední a západní Asie, uvedl deník Nová Čína. Podle britského deníku Guardian budou muset čínští developeři v horském terénu zarovnat sedm stovek kopců.

BEZ KOMENTÁŘE: Animace, jak by nové město mělo vypadat

 
Článek

Vláda v Pekingu podle listu schválila projekt už v srpnu. Tak zvané Nové Lan-čou, které bude od stejnojmenného hlavního města provincie Kan-su vzdáleno asi 80 kilometrů, je vedle oblastí Šanghaje či Čchung-čchingu jednou z pěti nově budovaných zón, které mají posílit obchod a oživit ekonomický růst Číny. Je to ale první takový státní projekt na chudém západě. Důvodem je podle Nové Číny částečně pokles obchodu a nárůst nákladů na mzdy pracovníků v městech na bohatém východním pobřeží.

Britský Guardian plán označil za největší horský projekt v čínských dějinách, developerům stojí v členitém terénu v cestě sedm stovek kopců. Ještě letos by se mělo začít s budováním tratě pro vlakové expresy a dálnice mezi novým a starým Lan-čou.

Ambice proti rizikům

„Náklady na infrastrukturu zatím dosáhly 24,6 miliard juänů (zhruba 75 miliard korun),“ řekl guvernér provincie Liu Wej-pching. Slíbil daňové úlevy a jiné výhody pro firmy, které se vrhnou do podnikání v budované zóně o rozloze víc než 800 kilometrů čtverečních. Podnik už prý přilákal devět desítek investičních projektů v hodnotě 70 miliard juänů (zhruba 219 miliard korun) a své výrobny a zastoupení zde má nebo buduje 500 předních firem.

Foto: Profimedia.cz

Nové město bude stát poblíž provinční metropole Lan-čou.

Guvernér Liu počítá s tím, že místní HDP díky rozvoji vzroste do roku 2030 víc než pětinásobně a v příštích sedmi letech přinese nárůst počtu obyvatel o půl miliónu. Za ambiciózním stavebním a obchodním projektem stojí údajně druhý nejbohatší Číňan, 52letý bývalý učitel Jen Ťie-che.

Podle Guardianu vyvolává iniciativa ale také pochyby. Lan-čou, metropole při Žluté řece s 3,6 miliónu obyvatel, má podle Světové zdravotnické organizace největší problémy se znečištěním ze všech čínských měst. Soustřeďuje se v něm metalurgický a textilní průmysl i výroba umělých hnojiv. Oblast se také potýká s nedostatkem vody.

Projekt je podle některých také finančním riskem. „Všechny ty investice se musí vrátit v příjmech spojených s bydlením. V takových městech ale nevidím možnost návratnosti. Jestliže máte rostoucí realitní trh, může to fungovat, ale mně se zdá, že trh s nemovitostmi v Číně je velice, velice rizikový,“ řekl pekingský profesor ekonomie Tchao Žan.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám