Hlavní obsah

Čína zrušila cestovní omezení pro HIV pozitivní cizince

Peking

Čínské vedení zrušilo omezení pro vstup cizinců s virem HIV do Číny. Stalo se tak jen několik dní před zahájením světové výstavy Expo v Šanghaji, napsala v úterý agentura AFP.

Článek

Vláda upřesnila, že změna zákona o vstupu cizinců do země odstranila zákaz vstupu pro osoby nakažené virem HIV způsobujícím syndrom získaného selhání imunity AIDS), respektive již touto chorobou trpící.

Podle oficiálního čínského tisku vedení s tímto rozhodnutím přichází před zahájením světové výstavy, kde se během příštích šesti měsíců očekává 100 miliónů návštěvníků včetně čtyř miliónů ze zahraničí.

Čínský krok přivítaly také Světová zdravotnická organizace (WHO) a OSN. Podle jejího generálního tajemníka Pan Ki-muna sankce a restrikce mohou být jedině na překážku globálnímu boji proti AIDS ve světě. Pan následně vyzval i další země, kde jsou podobná opatření v platnosti, aby je rovněž urychleně zrušily.

WHO uvádí, že restriktivní opatření uplatňuje dosud více než 50 zemí, což podporuje odsunutí nakažených lidí na okraj společnosti, ať už jde o sexuální pracovníky, mladé lidi či homosexuální osoby, a omezuje jim přístup k prevenci, péči, léčbě i podpůrným službám.

HIV

 Virus HIV (z angl. Human Immunodeficiency Virus, virus lidské imunitní nedostatečnosti) způsobuje nemoc AIDS z anglického výrazu pro "syndrom získané imunitní nedostatečnosti".

Přenáší se zejména při sexuálním styku a krví. Běžný kontakt s nakaženou osobou nepředstavuje žádné riziko.

V Číně je podle oficiálních statistik kolem 740 000 nositelů viru HIV.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám