Hlavní obsah

Čína tvrdí, že zákony porušila americká loď

Právo, pur
PEKING
Aktualizováno

Čína v úterý odmítla americké obvinění, že by její lodě v neděli ohrožovaly výzkumnou loď amerického námořnictva. Čínské trawlery se snažily zastavit plavbu výzkumné lodě asi 120 km od ostrova Chaj-nan v Jihočínském moři, kde se nachází čínská ponorková základna. Pentagon si na postup čínských lodí stěžoval Pekingu. Čínské ministerstvo zahraničí protest Pentagonu odmítlo jako „naprosto nepřijatelný“. USA ale nemíní ustoupit.

Článek

Jak sdělil novinářům mluvčí ministerstva zahraničí Ma Čao-sü, loď USNS Impeccable „operovala v čínské zvláštní ekonomické zóně (EEZ) v Jihočínském moři bez čínského povolení“. Peking požaduje, aby USA „takovou činnost okamžitě ukončily a přijaly opatření proti opakování podobných událostí“.

Pentagon v pondělí argumentoval, že pět čínských lodí v neděli nebezpečně manévrovalo kolem USNS Impeccable a zdálo se, že se snaží nevyzbrojené plavidlo s civilní posádkou obchodního námořnictva zastrašit. Incident měl následovat po několika dnech čím dál agresivnějších akcí čínských lodí v oblasti.

Spojené státy večer oznámily, že budou pokračovat ve svých námořních operacích v mezinárodních vodách nehledě na požadavky Pekingu, aby byly zastaveny plavby podél jižního pobřeží Číny. Rozhodnutí oznámilo americké ministerstvo obrany ve Washingtonu.

ČLR má na Chaj-nanu ponorkovou základnu

Jak uvádí BBC, Čína považuje většinu Jihočínského moře za své území, nicméně Filipíny, Vietnam, Malajsie, Brunej a Tchaj-wan si také nárokují tamní ostrovy. Navíc se Peking a Washington rozcházejí v názorech, co je povoleno v oblasti, kterou Čína považuje za EEZ. Peking konkrétně označuje jakékoli shromažďování dat v této zóně za nelegální.

:.USNS Impeccable foto: ČTK/AP

Loď USNS Impeccable má sonarem mapovat oceánské dno. Získané informace pak americké námořnictvo využívá k navigování vlastních ponorek či ke sledování ponorek jiných států. Na Chaj-nanu je přitom velká čínská ponorková základna.

Agresivní jednání lodí soupeřících států v citlivých mezinárodních vodách není neobvyklé, upozorňují zpravodajové. Washington nicméně zmíněný incident natolik znepokojil, že cítil potřebu obavy zveřejnit.

Š´ Jin-chung, analytik mezinárodních vztahů z Lidové univerzity v Pekingu, řekl, že roztržka může odrážet průbojnější politiku Číny vůči dlouhodobému americkému sledování svých námořních aktivit. „USA se nezměnily, ale čínská reakce je tentokrát tvrdá, byť omezená,“ řekl agentuře DPA. Současně vyjádřil názor, že incident stěží vážně poškodí vztahy mezi Pekingem a Washingtonem. „Čína si přeje rozvíjet s USA konstruktivní vztahy,“ dodal.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám