Hlavní obsah

Choleru máme pod kontrolou, uklidňuje marně Zimbabwe

Novinky, rei
HARARE

Zimbabwská vláda odmítla mezinárodní výzvy na vyhlášení stavu nouze v souvislosti s cholerou, jež se v zemi šíří. Od srpna tam nákaze podlehlo přes 360 lidí, padesát za poslední den. Za situaci podle vlády prezidenta Roberta Mugabeho mohou sankce ze strany Západu.

Foto: Mike Hutchings/Files, Reuters

Zimbabwský prezident Robert Mugabe

Článek

Mezinárodní organizace varovaly, že počet nakažených stoupá a mohl by se dramaticky zvýšit v období dešťů. Už bylo zaznamenáno téměř 9 000 případů nákazy a jen za poslední den umřelo padesát lidí.

Pracovníci britského Oxfamu upozorňují, že Zimbabwané jsou bez jídla, vody a hygienických prostředků. V zemi, kde inflace v červenci dosahovala 231 000 000%, chybí lékařská péče a lidé umírají doma bez pomoci.

„Situace je pod kontrolou, není třeba vyhlašovat stav nouze,“ řekl agentuře AFP ministr zdravotnictví Edwin Muguti. „Problémy jsou výsledkem trestných a ilegálních sankcí, které na nás uvalil Západ. Jsem si jist, že se jim líbí se na to dívat,“ dodal.

Mezitím byl guvernérem centrální banky na dalších pět let jmenován Gideon Gono a Spojené státy přidali na černou listinu osob, jimž zablokují účty, další čtyři Mugabeho spojence.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám