Hlavní obsah

Čeští záchranáři se do Nepálu nedostali, museli přistát v Indii

Aktualizováno

Letadlo s českými záchranáři mířícími na nepálské letiště v Káthmándú bylo odkloněno do Dillí. V Indii bude čekat do té doby, než ho budou moci přijmout na přetíženém nepálském letišti. Novinky o tom informoval tiskový mluvčí ministerstva zahraničí David Frous. Ministr zahraničí Lubomír Zaorálek (ČSSD) doplnil, že všichni Češi pobývající v Nepálu jsou v pořádku.

Foto: Athit Perawongmetha, Reuters

Mezinárodní letiště v Káthmándú je od sobotního zemětřesení stále přetížené.

Článek

„Letadlo bylo odkloněno na letiště v Dillí, protože letiště v Nepálu je nyní velmi přetížené,“ uvedl mluvčí s tím, že se jedná o velice malé letiště s omezenou kapacitou.

„V Dillí se letadlo zdrží do té doby, než se nám podaří vyjednat možnost přistání v Káthmándú, momentálně nedokážu určit, jak dlouho to bude trvat, ale o věci intenzivně jednáme,“ řekl Frous.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Nepálci holýma rukama prohledávají trosky svých domů ve vesnici Harisiddhi Video: Reuters

O záchranáře se po dobu jejich nedobrovolného pobytu v Dillí postarají české zastupitelské úřady.

Mluvčí rovněž potvrdil, že nepálská strana i OSN nadále stojí o pomoc poskytnutou Českou republikou.

Foto: HZS Praha

Český traumatým při přípravách na odlet do Nepálu

Letadlo s více než třemi desítkami lékařů, sester a hasičů odstartovalo z Prahy ve středu zhruba půl hodiny po půlnoci. Let do Káthmándú s mezipřistáním v Turkmenistánu měl trvat asi deset hodin. Místo přistání v Nepálu ale stroj s více než deseti tunami vybavení a zásob na palubě přistál po 11.30 SELČ v Dillí.

V Nepálu by čeští záchranáři měli zůstat dva týdny. Počítá se ale s tím, že v zemi mohou působit až měsíc. Jejich hlavním úkolem bude ošetření lehkých a středně těžkých poranění.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Letecké záběry na zdevastované Káthmándú a jeho okolíVideo: Reuters

Úřady v Nepálu zatím nemají kontakt se dvěma Čechy. S dalšími 270 Čechy, kteří v zemi pobývali, se již spojení podařilo navázat. Úřady tak ještě připravují evakuaci 54členné skupiny českých občanů z Káthmándú.

Na podporu Nepálu se v Česku vzedmula vlna solidarity. Češi poslali do středy na pomoc obětem zemětřesení téměř 16 miliónů korun. Oproti úternímu stavu vzrostla částka o šest miliónů.

Nepál v sobotu zasáhlo ničivé zemětřesení o síle 7,8 stupně Richterovy škály. Tamní úřady už potvrdily, že si vyžádalo přes pět tisíc mrtvých. Dá se ale předpokládat, že počet obětí ještě poroste, protože se záchranářům stále nepodařilo dostat do mnoha odlehlých oblastí postižených otřesy. [celá zpráva]

Reklama

Výběr článků

Načítám