Hlavní obsah

Češku do vedení Interpolu nezvolili, povede jej sporný Násir Raísí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Novým prezidentem Interpolu byl ve čtvrtek v Istanbulu zvolen šéf policie Spojených arabských emirátů (SAE) Ahmad Násir Raísí, informovaly agentura AFP i samotný Interpol na Twitteru. O nejvyšší úřad v této mezinárodní policejní organizaci se ucházela také plukovnice české policie Šárka Havránková.

Foto: Francisco Seco, ČTK/AP

Nový šéf Interpolu Ahmad Násir Raísí

Článek

Násir Raísí přitom čelí kritice kvůli případům mučení a porušování lidských práv, kterých se dopustila policie v Emirátech, když stál v jejím čele.

V pěti zemích jsou na něj za to podána trestní oznámení. Dva britští občané tvrdí, že byli v Emirátech několik měsíců zadržováni a policie je ve vězení mučila.

Organizace MENA Rights Group, která působí v arabských zemích a na Blízkém východě, také poukazuje na opakované porušování práv ze strany bezpečnostních sil SAE.

Proti zvolení Raísího se vyjádřila řada organizací, zákonodárců západních zemí a také někteří europoslanci.

Ochránci lidských práv dávali najevo obavy, že se v Interpolu zvýší vliv autoritářských zemí. Podle nich hrozí, že nástroje Interpolu budou zneužívány na represi opozičních aktivistů v zahraničí. To ale organizace odmítá.

Foto: Francisco Seco, ČTK/AP

Plukovnice Policie ČR Šárka Havránková

Havránková chtěla zlepšit spolupráci

Havránková řekla ČTK, že v čele Interpolu by se chtěla v první řadě zaměřit na komunikaci mezi členskými zeměmi a na spolupráci mezi nimi.

Interpol by se měl podle ní zaměřit nejen na celosvětové problémy, jako je pašování drog či zločiny v kybernetickém prostoru, ale také na potíže v jednotlivých makroregionech. Agentuře AFP řekla, že tvrzení o jejím protikandidátovi jsou velice vážná.

Interpol je největší mezinárodní policejní organizace, má přes 190 členských zemí. Založen byl ve snaze zlepšit výměnu informací o mezinárodně působících zločincích i o trestné činnosti a teroristických útocích v členských zemích.

Česká republika je členem Interpolu od září 1993, sídlo organizace je v Lyonu. Stávající prezident Kim Čong-jang vede Interpol od listopadu 2018.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám