Hlavní obsah

Česká ambasáda v Hanoji čelí obviněním z korupce

Právo, Jan Rychetský

Na českém zastupitelství v Hanoji je dusná atmosféra. Vietnamců žádajících o dlouhodobý pobyt v ČR přibývá. Někteří si stěžují na nedůstojné podmínky a úplatkářství. Ministerstvo zahraničních věcí to pokládá za nátlakovou kampaň, aby ambasáda ustoupila z platných úředních postupů.

Článek

Tvrdá obvinění padají třeba v komentářích na internetových stránkách Klub Hanoi. "Berou nejen Vietnamci, ale i Češi. Platilo to za všech velvyslanců a v posledních dvou letech dokonce snad ještě víc než předtím," píše se tam například. "Platí se tam přes prostředníka 1500 dolarů za vízum. I když jsou doklady v pořádku," říká muž, jenž žije v Brně. Stejně jako on chtějí všichni vietnamští stěžovatelé zůstat anonymní.

Jen brněnský právník Marek Sedlák, který některé Vietnamce od roku 2005 zastupuje, vyjadřuje svá obvinění naplno. "Před rokem chtěl kolega advokát podat žádost o vízum pro sedmnáct klientů. Úřednice konzulátu přijala deset a zbývajících sedm žadatelů se obrátilo na prostředníka, který jim slíbil zprostředkování úplatku. Ti po zaplacení úplatku víza dostali a zbývajících deset, kteří žádali víza přes nás, ne. Přitom vše zpracovávala stejná úřednice. Proto už o korupci na konzulátu nemám pochybnosti," uvádí.

Konzulce rozmlátili vůz

V současnosti strmě stoupá zájem Vietnamců o dlouhodobá víza u nás. Loni bylo podáno 7839 takových žádostí, což je dvakrát tolik než v roce 2005.

Nejdůležitějším úřadem v tomto procesu je právě české velvyslanectví v Hanoji, které vypadá jako obležená pevnost. Čekají před ním zástupy lidí a dějí se tam nepravosti. 

"Naší konzulce rozmlátili auto a jednou vyvrátili celkem bytelná, železná vrata. Co se děje před úřadem, je záležitostí hostitelské země. Prostě ten chodník nám už nepatří. Celkem desetkrát jsme posílali vietnamským orgánům nóty o řešení bezpečnostní situace. Nyní tam hlídkuje asi třicet policistů, ale pořád to není ono," reaguje Bašta.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám