Hlavní obsah

Češi usedají do virtuálního stadiónu v boji za svobodu v Číně

Právo, lh

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Amnesty International (AI) v sobotu zahájila kampaň za svobodu slova a zastavení cenzury internetu v Číně. Pro spuštění si vybrala symbolicky 3. května, na nějž připadá Světový den svobody tisku.

Článek

AI k prosazování cíle zvolila pro ČR speciální internetové stránky www.fandimesvobode.cz. Zájemci na nich najdou virtuální stadión a mohou se přidat k fanouškům svobody a lidských práv v Číně.

Organizace v této souvislosti upozorňuje na tamní přísnou cenzuru internetu i věznění novinářů. Nelíbí se jí ani, že dosud neskončila téměř úplná informační blokáda oblastí obývaných Tibeťany.

„Několikaleté věznění za pouhé kliknutí myší zůstává v Číně stále realitou. V roce olympijských her v Pekingu máme jedinečnou příležitost vymáhat od úřadů naplnění jejich slibů o lidských právech,“ uvedla Dáša van Der Horst, ředitelka české pobočky AI. Čína podle ní stále tvrdě omezuje nejen přístup na internet, ale i práva domácích novinářů a aktivistů. Kampaň bude pokračovat celorepublikovou podpisovou akcí, která proběhne 13. května.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám