Hlavní obsah

Čech kvůli úmrtí rodiny z Egypta nesmí, nepomohla ani diplomatická nóta

Káhira/Praha

Čech, jehož manželka a dcera na konci července za nevyjasněných okolností zemřely během dovolené v Egyptě, si přeje rychle se vrátit domů. V rozhovoru s televizí Nova řekl, že je v koncích a v zemi zmítané nepokoji nechce zůstat posledním turistou. Zatím mu ale nepomohla ani diplomatická nóta podaná českým ministerstvem zahraničí.

Foto: titanicpalace.com

Část hotelového komplexu Titanic Palace v egyptské Hurghadě, kde zemřely matka s dcerou.

Článek

"Volala mi konzulka, která mi to sdělila," řekl muž televizi o údajně chystaném rozhodnutí egyptské prokuratury. Dodal, že je "v koncích" a že v době občanských nepokojů nechce zůstat v Hurghadě jako jediný turista. Nyní obývá hotel v centru tohoto letoviska, který by podle doporučení českých diplomatů neměl opouštět.

O povolení vycestovat z bezpečnostních důvodů kvůli vnitropolitické krizi Čech požádal prostřednictvím diplomatické nóty. Tu jeho jménem podalo české ministerstvo zahraničí. Informace o zamítavém stanovisku jsou podle mluvčí úřadu Johany Grohové neoficiální. "Egyptské úřady ale pravděpodobně žádosti nevyhoví," řekla mluvčí.

Otrava na hotelovém pokoji

Šestatřicetiletá žena a její osmiletá dcera zemřely na konci července v hotelovém pokoji v Hurghadě. Našel je manžel a otec, který řekl, že všichni trpěli střevními a žaludečními problémy. Verzi o otravě z jídla ale zpochybnil ředitel nemocnice v Hurghadě, který v českých médiích řekl, že obě mrtvé měly žaludky rozleptané silným jedem.

Egyptské úřady rozhodly, že otec rodiny musí zůstat v Egyptě a být k dispozici vyšetřovatelům. Muži byl již vrácen pas, nesmí ale po dobu dvou měsíců vycestovat ze země.

Egyptem nyní zmítají násilnosti mezi příznivci svrženého islamistického prezidenta Muhammada Mursího a bezpečnostními jednotkami. Nepokoje si jen od uplynulé středy vyžádaly na 900 obětí. Cestovní kanceláře z různých zemí včetně Česka stahují z Egypta své klienty.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám