Hlavní obsah

Boje v oblasti Náhorního Karabachu se stupňují, mobilizaci vyhlásilo i Baku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Boje v oblasti Náhorního Karabachu mezi arménskými a ázerbájdžánskými vojsky pokračovaly podle Jerevanu i přes noc. Baku informovalo o ostřelování ázerbájdžánského města Terter arménskými silami. Obě strany konfliktu nasadily těžké dělostřelectvo. Ázerbájdžán vyhlásil částečnou mobilizaci.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Boje v oblasti Náhorního Karabachu pokračujíVideo: Reuters

 
Článek

Napětí v oblasti jižního Kavkazu vzrostlo v neděli poté, co se znepřátelené strany vzájemně obvinily z útoků na své území. Baku i Jerevan hlásí zraněné i padlé, včetně civilních obětí. Arménský premiér Nikol Pašinjan vojenské aktivity sousední země v neděli označil za vyhlášení války a vyhlásil všeobecnou mobilizaci mužů a stanné právo. Dekret vyhlašující částečnou mobilizaci podepsal v pondělí také ázerbájdžánský prezident Ilham Alijev.

Ázerbájdžánské ministerstvo obrany informovalo, že jeho síly získaly kontrolu nad šesti vesnicemi, Arménie to popřela.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Ázerbájdžán zneškodnil pozemní cíl na arménské straně hranicVideo: Reuters

„Boje pokračovaly v noci (...) Klid zbraní není, boje pokračují a na některých místech se odehrávají dělostřelecké bitvy,” citovala agentura TASS z prohlášení ministerstva obrany Arménie. Podle Jerevanu přišlo v neděli o život 31 vojáků neuznané Náhorně-karabašské republiky. Terčem ázerbájdžánského ostřelování se stalo i hlavní město této separatistické oblasti Stěpanakert.

Náhorní Karabach mobilizuje, Ázerbajdžánci už dobyli jeho první vesnice

Svět

Podle Jerevanu přišlo od neděle o život 31 vojáků neuznané Náhorně-karabašské republiky a 200 dalších bylo zraněno. Podle agentury AFP bylo navíc zabito pět ázerbájdžánských civilistů a dva arménští. Ázerbájdžán své ztráty oficiálně neoznámil.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Napětí mezi Arménií a Ázerbájdžánem rosteVideo: Reuters

Dělostřelecké boje potvrdilo také Baku. „Od rána 28. září arménské jednotky ostřelují (ázerbájdžánské) město Terter,” uvedlo ministerstvo obrany Ázerbájdžánu.

Město leží na ázerbájdžánském území při hranici s Náhorním Karabachem a je plně pod kontrolou Ázerbájdžánu. Již během neděle ministerstvo hlásilo „intenzivní ostřelování” pozic ázerbájdžánské armády ze strany Arménie.

Ozbrojený konflikt mezi Arménií a Ázerbájdžánem vypukl v roce 1988 a Náhorní Karabach se s podporou Arménie odtrhl od Ázerbájdžánu ve válce, která si vyžádala na 30 tisíc mrtvých a statisíce uprchlíků. Nyní se enkláva převážně s arménským obyvatelstvem a přilehlé území nacházejí pod vojenskou kontrolou Arménie, zatímco Ázerbájdžán považuje toto území za okupované.

Reklama

Výběr článků

Načítám