Hlavní obsah

Babišova projevu si všímají ve světě. Zvolil smířlivý tón, píše Reuters

Zahraniční tiskové agentury věnují pozornost nedělním oslavám 30. výročí sametové revoluce a pádu komunistického režimu. Zaměřily se i na projev českého premiéra Andreje Babiše. Ten podle agentury Reuters zvolil smířlivý tón. Agentury také upozorňují, že oslavám v sobotu předcházelo mohutné protivládní shromáždění v Praze.

Foto: Roman Vondrouš, ČTK

Premiér Andrej při úvodním projevu k příležitosti oslav 30. výročí sametové revoluce.

Článek

Oslavy byly podle Reuters pro Čechy spíše dýchánkem, který doprovázelo nezvykle teplé počasí.

„Do ulic vyšly celé rodiny, lidé venku popíjeli pivo a poslouchali hudbu a projevy,” napsala agentura.

Německá agentura DPA se ve svém titulku ptá, zda je „dědictví sametové revoluce v Česku ohroženo”. Mnoho Čechů se podle ní totiž v současnosti ptá, co se od revoluce stalo špatně.

Biskup Malý: Bylo dobře, že se Havel stal prezidentem. Na ostatní se zapomene

Domácí

„Mysleli si, že se lidé stanou lepšími, pokud se jim bude ekonomicky dařit lépe. Mezi tím ale žádný přímý vztah není,” cituje pražského světícího biskupa Václava Malého, který před 30 lety moderoval masové demonstrace proti komunistickému režimu.

Agentura si rovněž všímá dnešního premiérova projevu, který označuje za „emotivní”. Vyzdvihla z něj Babišova slova o tom, že není pyšný na své předlistopadové členství v komunistické straně před rokem 1989. Připomněla rovněž snahu předsedy vlády si soudně vymoci smazání ze seznamu spolupracovníků donášel tajné policii StB.

Nebyl jsem statečný jako Havel, řekl v projevu plném díků Babiš

Domácí

Na část Babišova projevu, v níž premiér vyjádřil lítost nad svým členstvím v komunistické straně v 80. letech minulého století, upozornila i agentura AFP. Připomněla, že jeho slovům v sobotu předcházela mohutná demonstrace na pražské Letné, jejíž účastníci žádali Babišovu rezignaci a označovali ho za bývalého agentura komunistické tajné policie.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám