Hlavní obsah

Austrálii zasáhla desetiletá bouře, čekali ji odjinud

Bouře s poryvy větru až o stokilometrové rychlosti v neděli zasáhla západ Austrálie. Asi 50 tisíc domácností a podniků se ocitlo bez proudu. Informovala o tom agentura AP s odvoláním na místní úřady.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Západní Austrálie čelí nejhorší bouři za poslední dekáduVideo: Reuters

 
Článek

Ty očekávaly, že se situace bude s postupem bouře směrem na město Perth zhoršovat. Jon Bromhall z úřadu pro mimořádné situace státu Západní Austrálie prohlásil, že taková bouře udeří jednou za deset let.

"Normálně naše bouře pocházejí z jihozápadu, ale tato přijde ze severozápadu. Vyzkouší pevnost lidských obydlí, přístřešků a všech nezajištěných předmětů. Žádáme proto lidi, aby zabezpečili majetek a ujistili se, že je vše připevněné," vybídl v předstihu.

V Perthu, které je správním střediskem Západní Austrálie, bouře postihla dodávky elektřiny pro asi 37 000 domácností a podniků. Energetická společnost uvedla, že některé domácnosti zůstanou bez elektřiny přes noc, protože místy opraváři nemohli opravit síť.

Meteorologové předpokládají, že nejhorší počasí postihne Perth v noci na pondělí a přetrvá až do pondělního odpoledne. Předpověď podle BBC počítá s přívalovými lijáky, prudkým vichrem a až osm metrů vysokými vlnami. Vichr na pobřeží může dosahovat rychlosti až 130 kilometrů za hodinu a místy naprší až deset centimetrů srážek.

Foto: Edwin Van Bruggen, Reuters

Vichr zvedá prach v Carnarvonu na západě Austrálie

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám