Hlavní obsah

Policie v Hongkongu rozehnala demonstranty slzným plynem

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Hongkong

Hongkongská policie poté, co demonstranti obsadili tamější parlament, nasadila na potlačení protestů o půlnoci místního času (18.00 SELČ) těžkooděnce, kteří byli vyzbrojeni obušky, gumovými projektily a slzným plynem, napsala agentura DPA. Demonstranti začali vzápětí z budovy prchat.

Foto: Vincent Yu, ČTK/AP

Policisté použili proti demonstrantům slzný plyn.

Článek

Stovky demonstrantů pronikly do budovy parlamentu kolem 21:00 místního času, když někteří vyzbrojeni kovovými předměty rozbili plot a tvrzené sklo.

Policie vzápětí oznámila, že pro vyklizení prostor použije sílu, pokud se setká s odporem. Z televizních záběrů ale je patrné, že uvnitř sídla parlamentu policisté ihned nezasahovali a místo toho zaujali pozice před místem, kudy vnikli dovnitř demonstranti.

„Prostranství před LegCo (zkratka pro hongkongský zákonodárný sbor) zaplnil kouř, lidé křičí a utíkají pryč," uvedla zpravodajka deníku The Guardian. Někteří účastníci protestu podle ní na policisty házeli předměty, zatímco strážci zákona překonávali barikády postavené v průběhu dne.

Politici si dnes v Hongkongu připomínali 22. výročí konce britské nadvlády a přechodu města pod čínskou správu. Statisíce lidí podle agentury AP při této příležitosti přišly na protestní pochod vyjádřit nesouhlas s politickou situací v tomto autonomním regionu.

Reklama

Výběr článků

Načítám