Hlavní obsah

Výročí předání Hongkongu pod čínskou správu provázejí střety

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Hongkong

Policie v Hongkongu se v pondělí střetla s demonstranty, kteří si připomínají 22. výročí předání města z britské správy do čínské. U budovy, kde se ceremoniál uskutečnil, zasáhla policie proti davu obušky a pepřovými spreji, uvedly agentura AP a stanice BBC. Střety si vyžádaly zraněné.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Demonstrace v HongkonguVideo: Reuters

 
Článek

Demonstranti blokovali do čtyř hodin ráno několik ulic v centru města. Podle policie k tomu použili zátarasy z nedalekých stavenišť. Policie to označila za nezákonný čin a varovala demonstranty, aby na její příslušníky neházeli cihly.

Demonstranti se pokusili vniknout do budovy místního parlamentu a rozbili několik oken. Policie proti nim zakročila slzným plynem.

Podle agentury AFP byla při střetech zraněna nejméně jedna žena, která krvácela z hlavy. Policisté uvedli, že třináct jich skončilo v nemocnici, když byli politi neznámou kapalinou. Někteří uváděli, že měli potíže s dýcháním.

Foto: Kin Cheung, ČTK/AP

Hongkongský demonstrant s černou vlajkou

Když se slavnostně vztyčovala čínská vlajka, demonstranti vyvěsili černou vlajku.

 Výročí předání pod čínskou správu

Připomínka výročí předání správy se konala v rozsáhlém konferenčním centru. Obřad se nezvykle uskutečnil uvnitř, nikoli venku. Hongkongská vláda to odůvodnila „nevlídným počasím”, v Hongkongu brzy ráno slabě pršelo.

Foto: Kin Cheung, ČTK/AP

Pondělní protest v Hongkongu

Oslav se zúčastnili zástupci pevninské Číny a Hongkongu, včetně jeho správkyně Carrie Lamové, jejíž demisi požadují demonstranti kvůli návrhu zákona o vydávání podezřelých do Číny. Jeho projednávání pozastavila, ale návrh nenechala stáhnout.

Foto: Thomas Peter, Reuters

Během výročí nesly helikoptéry čínskou a hongkongskou vlajku.

Lamová se na veřejnosti objevila poprvé po téměř dvou týdnech, kdy přiznala, že musí více naslouchat lidem. „Poučím se a zajistím, že činnost vlády bude vstřícnější a více reagovat na požadavky, nálady a názory společnosti,“ řekla a slíbila, že bude dělat více pro mladé.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám