Hlavní obsah

Útoky na severu Nigérie mají přes 130 obětí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Abuja

Přes 130 obětí má masakr ve státě Kaduna na severu Nigérie z minulého týdne. V pondělí to podle agentury Reuters oznámil guvernér státu Nasir el-Rufai. Bilance se tak od pátku zdvojnásobila, tehdy úřady uvedly 66 mrtvých. Kdo za útokem stojí, zatím není jasné.

Foto: Ben Curtis, ČTK/AP

Nigerijský policista.

Článek

Nasir el-Rufai uvedl, že těla obětí se našla v několika vesnicích v oblasti kolem města Kajuru. Mluvčí kadunské vlády podle agentury AP sdělil, že zavraždění lidé zemřeli během týdne.

Podle guvernéra policie stále po pachatelích a motivech zločinu pátrá. Naznačil, že mohlo jít o etnicky motivovaný zločin.

Podle místních obyvatel by mohl být v pozadí konflikt mezi většinově muslimskými příslušníky kočovných chovatelů dobytka z kmene Fulani a převážně křesťanskými usedlými obyvateli rolnických osad. Boje o území mezi těmito dvěma skupinami si v centrální Nigérii v posledních letech vyžádaly stovky obětí na životech.

Masakr se odehrál den před plánovanými prezidentskými a parlamentními volbami v zemi. Volební komise ale v sobotu ráno hlasování o týden odložila s odvoláním na logistické problémy. Nicméně nic nenasvědčuje tomu, že by útok s volbami souvisel.

Reklama

Výběr článků

Načítám